kolačići

Monday, January 5, 2015

U susret Božiću po julijanskom kalendaru...

Broj dva je simboličan u mojoj porodici-dva Božica, dva Uskrsa... Mislim da ću morati da "nabavim" i dva muža, simbolike radi ;)
Svi ti praznici liče jedni na druge (kada je hrana u pitanju). Ono po čemu pravim razliku jesu kolači ;)


Postoji mnogo običaja koji se vezuju za crkvene praznike. Oni, kao što znate, variraju od kraja do kraja, ali im je suština uvek ista (bez obzira o kom prazniku je reč).

Božić je najveći praznik posle Uskrsa.
U skladu sa veličinom praznika, priprema se i praznična trpeza.


Kada je hrana u pitanju, posebna pažnja se posvećuje Badnjem danu-večeri (posni dan-kraj Božićnog posta) i danu Božića-Božićnom ručku (mrsni dan) na kom treba biti neparan broj jela.
Napominjem da jela na dan Božića nikada nisam  brojala ;).
Kolači koje vezujem za Božić (po julijanskom kalendaru) su domaći, starinski, suvi, kolači koje možete videti na fotografijama.
Ono što ima posebnu simboliku na dan Božića je svakako česnica.
Tekst (autor teksta je Naxi media) koji mi se posebno dopao na tu temu je :
"Oživite starinski duh Božića u vašem domu: Stari recept za česnicu". Citiram deo teksta:
"- 1kg brašna
- komad masti
- so voda
- orasi
- šećer
- suvo grožđe
- novčić
- zrno žita
- glog
- čen belog luka
- jezgro oraha
- med
Priprema: Stavi se u posudu kilogram brašna, doda se komad masti, posoli se i mlakom vodom zamesi testo srednje tvrdoće, da nije ni suviše mekano a ni suviše tvrdo.
Testo se dobro izmesi, podeli u tri kugle i opet dugo mesi, dok ne počnu po testu izbijati mehurići. Testo se onda pokrije i ostavi da malo odstoji. Jednu odmerenu kuglu testa razvući u koru preko stola, zatim je poprskati mašću i ostaviti još malo da postoji. Onda se testo presavije prema veličini tepsije i stavi u nju. Neko česnicu posipa tucanim ili mlevenim orasima, šećerom i suvim grožđem. Zatim staviti drugu razvučenu koru poprskanu mašću i opet postupak kao sa prvom korom sa filom. Između druge i treće kore stavi se novčić, po zrno žita, glog, čen belog luka, jezgro oraha. Svaki od ovih priloga ima svoje simbolično značenje, naime, beli luk čuva od uroka, glog donosi zdravlje, žito predstavlja rod i plodnost, orah imućstvo, a novčić, naravno novac u kući.
Pečena česnica premaže se medom, iznese na sto pa se, po starinskom običaju ne seče nožem, već se lomi rukom. Ako novčić nađe neko od ukućana, predaje ga domaćinu kuće, koji ga uzima i čuva u okviru od ikone."
Ceo tekst možete pročitati OVDE.
No comments:

Post a Comment