kolačići

Sunday, January 11, 2015

Torta nugatina


Eto tako... (Ne znam kako drugačije da započnem priču oko ove tortice ;)).
Napravila sam jednu malu, slatku, torticu.
Napisaću baš kako sam je pravila, a vi svakako možete napraviti više od jedne mere.
Još uvek nisam probala torticu, a nadam se da ću imati sutra priliku da je okusim i prenesem vam utiske ;).
Mada, moram napomenuti da se slavljenik već požalio da je torta mala, tako da... Videćemo da li će ostati mrvica za mene.
On kao da ne zna da se poklonu u zube ne gleda ;)!
Nema veze, još je mali. Kada poraste, samo će mu kasti ;).
Napomena: dekoracija kao na fotografijama nije obavezujuća-torti možete prekriti-dekorisati šlagom, ganašom, čokoladnom glazurom... Posuti mlevenim keksom i lešnicima...
Koristila sam mlevenu plazmu jer se po meni plazma i lešnici savršeno slažu ;).



Neophodni sastojci (za 4 kore prečnika 12 cm-14 cm/šerpica od 1l):
4 belanca (jaja S klase)
100 g šećera
50 g sitno mlevenih lešnika
50 g mlevenog keksa po izboru
20 g brašna

Neophodni sastojci za fil 1:
50 g crne čokolade
1 dl slatke pavlake
30 g sitno mlevenog lešnika
30 g mlevenog keksa po izboru

Neophodni sastojci za fil 2:
4 žumanca
20 g vanilin šećera
2,5 dl mleka
20 g pudinga od vanile
50 g bele čokolade
50 g margarina
100 g šlaga u prahu


Priprema:
Za kore umutiti belanca u čvrst sneg, potom dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi, a smesa ne postane sjajna i glatka.  Dodati lešnike, keks i brašno, lagano izmeši i sipati u modlu ili šerpicu.
Kore peći na 150 stepeni 15 minuta, pa pojačati na 170 stepeni i peći još 5 minuta.
Koliko puta pečete kore, toliko puta mutite smesu.
Ove kore su pravljene po principu-koliko litara šerpa, toliko belanaca, znači: ako koristite šerpu od 1l-1 belance, za šerpu od 2l-2 belanca...

Za pripremu fila 1 istopite čokoladu i slatku pavlaku na nižoj temperaturi uz često mešanje. Kada se čokolada otopi, skloniti sa ringle, prohladite mešanjem, pa dodajte keks i lešnike i promešajte.

Za pripremu fila 2 umutiti žumanca sa vanilin šećerom, pudingom i oko 0,5 dl mleka. Ostatak mleka ostaviti da provri, pa ukuvati fil. Fil mešati neprekidno tokom mešanja kako ne bi zagoreo. Kuvati na nižoj temperaturi. Kada fil počne da se zgušnjava, dodati čokoladu i kuvati dok se ona ne otopi.
U vreo fil dodati margarin i mešati brzo i neprekidno dok se on ne sjedini sa filom (dok se ne otopi, a fil ne postane sjajan i gladak). Fil hladite mešanjem,pa kada postane mlak, stavite ga u frižider da se dobro ohladi.
Kada je fil ohlađen, sipajte 100 g šlaga u prahu i mutite mikserom par minuta.

Sada je sve gotovo i možete filovati tortu na sledeći način: kora, fil 1, fil 2, kora... Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore.

Znači, filove treba podeliti na po 4 dela kako biste je i premazali istim filom.


Ja sam torticu premazala čokoladnim filom koji mi je ostao od jedne druge torte. "Isprskala" sam je čokoladnom glazurom i dekorisala lešnicima, mlevenim keksom i nugat kuglicama koje sam posebno napravila za torticu ;).
Naravno, teta veštica nije neizbežna-svakome po zasluzi ;).







"Kristalna kugla" na tortici poslužila je osim za gatanje i za svećicu, pa evo fotografija ;)





2 comments: