kolačići

Wednesday, January 7, 2015

Lenja pita



Lenja pita - pita koja se najčešće priprema sa jabukama.
Umesto jabukama, možete koristiti neko drugo voće po izboru.
Lenja pita se priprema od prhkog testa koje možete pripremiti na više načina.
Ne pravim je često, ali s obzirom da volim da eksperimentišem, testo pripremam na više načina.
Ovo je jedan način.


Lenja pita, sastojci za testo:
400 g brašna
120 g šećera
20 g vanilin šećera
1 jaje
180 g maslaca 
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice rendane limunove kore
1/2 kašičice praška za pecivo
2-3 kašike mleka (da se zamesi testo)

Lenja pita, sastojci za nadev:
1 kg očišćenih jabuka (zelenih, crvenih, žutih)
100 g šećera
1 kašika prezli

Za posipanje:
1 kašika šećera u prahu
1/2 kašičice cimeta


Lenja pita, priprema:
Za pripremu testa izmešajte brašno, šećer, vanilin šečer, cimet, prašak za pecivo i limunovu koru, pa napravite udubljenje.
Maslac otopite - mešajte ga prilikom topljenja - on treba da bude mek, ali ne skroz tečan.
Sipajte ga u udubljenje, dodajte jaje i 2-3 kašike mleka.
Umesite glatko testo, uvijte ga u kesu i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.

Dok se testo odmara, pripremite nadev: jabuke izrendajte, a ako su previše sočne, blago ih ocedite, dodajte šećer i kratko ih prodinstajte u široj šerpi, oko pet minuta.
Dodajte prezle i izmešajte.

Dok se nadev hladi, razvijte testo
Podelite ga na dva dela i razvijte pravougaonike domenzija 20*30 cm. Obložite pleh tih dimenzija papirom za pečeje i stavite jednu koru, preko nje rasporedite nadev, pa preklopite drugom korom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 150-160 stepeni oko 40 minuta. 5 minuta pred kraj, pojačajte temperaturu na 170 stepeni.

Kada se pita prohladi, isecite je na željene komade i pospite mešavinom šećera u prahu i cimeta.


Proveravajte pitu tokom pečenja, kako je ne biste prepekli kao ja.
Ništa novo za mene. Ne poštujem pravilo: kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori.


Lenja pita je bolja kada odstoji dan ili dva. Naravno, potrebno je da je držite u zatvorenoj posudi ili upakujete u kesu.




2 comments: