kolačići

Saturday, January 3, 2015

Frikom rižoto

Svi polufinalisti (među njima i ja), već dobro poznatog Frikom kulinarskog  Karavana: "Ko je najbolji kuvar u gradu?", dobili su sjajne Frikom poklon pakete ;).
Najviše su me obradovale mešavine povrća. Lignje sam velikodušno poklonila tati ;).
Evo jednog posnog predloga sa Frikom Royal mix povrćem.


Neophodni sastojci:
1 pakovanje Royal mix-a ili po 100 g brokolija, kukuruza šećerca, crvene paprike i crnog luka+4 klipčića kukuruza
100 g pirinča po izboru
1 kašika maslinovog ulja
po ukusu: so, biber, peršunov list, mrvljena ljuta paprika i limun


Priprema:
Povrće pripremiti prema uputsvu sa kesice-dinstati ga ili pržiti, 5-7 minuta uz povremeno mešanje.
Pirinač oprati, sipati 3 dl vode, pola kašičice soli, biber po ukusu 1 kašiku maslinovog ulja i kuvati na laganoj temperaturi dok ne omekša (kuvanje obično traje oko 10 minuta).
Pirinač sipati na tanjir, preko pirinča staviti Royal mix, poprskati limunovim sokom, posuti mrvljenom ljutom paprikom i peršunovim listom, pa poslužiti!
(Klipčiće kukuruza sam iseckala na kolutove. Količine ljute paprike, limunovog soka i peršunovog lista, odredite po ukusu.)
P.S. ako volite sočnije povrće, dinstajte ga u poklopljenoj šerpi, a ukoliko ste ljubitelj zaprženog povrća, pržite ga u otklopljenoj šerpi. Ja sam ga dinstala kako bih sok koji je ostao mogla da iskoristim za prelivanje pirinča.


Posan rižoto pogodan za dane posta, ali i kao osveženje nakon praznične trpeze ;)!


Još jedno posno, vegansko, vegetarijansko, jelo!


Royal mix možete naći u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici, a najbolju mrvljenu papriku OVDE.


2 comments: