kolačići

Sunday, January 4, 2015

Domaća supa

Moja domaća supa izgleda ovako:

Ova supa nije posna, ali nemojte se radovati unapred - u njoj nema mesa!
Ovako pripremljena supa se može svrstati u vegetarijanska jela, pod uslovom da je konzumiraju vegetarijanci koji koriste jaja u svojoj ishrani.
Ukoliko postite, knedle možete zameniti posnom testeninom, ali vam moram napomenuti da je supa ukusnija sa knedlama.


Domaća supa, sastojci (uz napomenu da količine možete prilagoditi potrebama i ukusu):
50 g crnog luka
50 g korena peršuna
50 g paškanata
100 g celera
150 g šargarepe
1 kašika ulja po izboru
peršunov i celerov list
začini po ukusu: so, biber, kurkuma i sušeno povrće

Neophodni sastojci za knedle:
1 jaje
5-6 kašika krupnog griza
1 kašičica usitnjenog suvog povrća
prstohvat soli



Priprema:
Luk oljuštite, ali ostavite poslednju braon ljusku (ona će supi dati lepu boju).
Zapecite ga na ringli, da zamiriše (vodite računa da ne pocrni).
Ostalo povrće očistite, isecite na komade željene veličine i stavite sve u šerpu.
Dodajte i sitno iseckane drške od peršunovog i celerovog lista.
Sipajte 1,5-2 l vode (više vode je potrebno ukoliko ćete dodati knedle jer one upijaju više tečnosti tečnost), dodajte ulje i kuvajte na nižoj temperaturi (kada provri) oko pola sata.
Potom dodajte navedene začine po ukusu (2-3 prstohvata bibera i kurkume je sasvim dovoljno).

Kada je u pitanju sušeno povrće (ne mislim na mešavine začina, mada ih svakako možete koristiti, ostavljam vama da odlučite).
Koristim suvo povrće koje sama sušim i meljem po potrebi, krupnije ili sitnije.
Podrazumeva se da možete koristiti i kupovno sušeno povrće.

Za knedle umutite jaje, pa dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte.
Količina griza može da varira u zavisnosti od veličine jajeta (ovo je mera za jaje A klase).
Smesa za knedle treba da odstoji desetak minuta (obično ih pripremam dok se supa kuva).
Kašičicu prvo umočite u kipuću supu, pa potom vadite knedlice.
Kuvajte ih na nižoj temperaturi nekoliko minuta, ne duže od pet.

Prilikom služenja, supu pospite sitno iseckanim peršunovim i celerovim listom.
Supu služite zajedno sa komadima povrća.


P.S. Često se za koren peršuna koristi naziv "zelen". Mada to i nije najpravilnije, ali se kod mene i većine ustalio.
Zelen za supu uključuje: šargarepu, paškanat i koren peršuna.
Kada se kaže "peršun" najčešće se misli na peršunov list.

No comments:

Post a Comment