kolačići

Friday, January 2, 2015

Babine bele štangle

Ovaj kolač me vraća u detinjstvo... Budi neke posebne emocije u meni... Zajednički Božići sa babom i dedom, miris prskalica na njihovoj terasi...
Jednostavno, nije bilo Božića bez Belih štanglica... Miris oraha i limuna...
Za drugačije ne znam;)


Neophodni sastojci za prvi deo:
200 g šećera u prahu
300 g oraha
1 žumance
rendana kora od limuna
po potrebi sok od limuna

Neophodni sastojci za drugi deo:
1 belance
200 g šećera u prahu
sok od limuna


Priprema:
Izmešati orahe i šećer, dodati koru od limuna i žumance, pa umesiti testo.
Ukoliko testo nije kompaktno, dodati malo soka od limuna.
Testo treba da bude dovoljno čvrsto za razvijanje. Količinu oraha i šećera možete prilagoditi ukusu.
Belance umutiti sa šećerom u prahu i limunovim sokom. Količina šećera može varirati u zavisnosti od veličine belanceta.
Smesa treba da bude dovoljno čvrsta, ali ne i prečvrsta kako ne bi pucala prilikom sušenja.
Smesu od oraha razviti između dve polovine plastične kese oko 1 cm debljine.
Premazati umućenim belancetom i seći štangle 1*5 cm. Šnaglice seći mokrim nožem. Nož ispirati kako bi se dobio lepši oblik.
Štanglice sušiti na 50 stepeni  oko 45 minuta.  
P.S. količina smese od belanceta je prevelika. Nemojte iskoristiti celu količinu već polovinu, približno.
Od ostatka možete napraviti puslice ili kolačiće sa orasima poput ovih na fotografiji.
U belance sipajte mlevene orahe dok se ne dobije dovoljno čvrsta smesa koja se može oblikovati rukom.
Napravite loptice i u sredinu utisnite polovinu oraha.
Način pečenja je isti kao za štanglice.




No comments:

Post a Comment