kolačići

Thursday, July 24, 2014

TORTA 36-ta

Došao je i taj, dugo očekivani, dan-moj rođendan :).
Ove godine nisam bila kod kuće, mada se to često i inače dešava.
Uvek tortu pripremam sama gde god da se nalazim.
Ove godine sam je pripremala baš na taj dan, što mi inače nije praksa jer je torta najukusnija kada odstoji makar jedan dan.
Ali, bilo kako bilo, torta je i izgledom i ukusom zadovoljila goste, tačnije, moje drage domaćine.
Za ovaj rođendan nisam pripremala slanu zakusku jer smo ga proslavili u restoranu.
Obično volim baš sve a napravim sama, ali preživela sam :)
Inspirisana morem i prirodom, kamenim kućama... napravlila sam rustičnu tortu :)




Kore:
8 belanaca
8 kašika šećera
4 kašike kokosa
5 kašika brašna
1 prstohvat praška za pecivo
nekoliko kašika mleka
3 kašike marmelade od kajsija
3 kašike marmelade od jagoda



Fil1:
200 g šećera
3 pudinga od vanile
100 g putera ili margarina
2 kesice vanilin šećera
7,5 dl mleka
50 g kokosa

Fil2:
2 kesice šlag kreme od vanile
2,5 dl mleka


Još je potrebno:
200 g čokolade
600 g malina
200 g trešanja ili višanja




Priprema:
Kora: umutiti čvrsto belanca sa šećerom, pa dodati kokos, brašno i prašak za pecivo. Lagano izmešati i peći u plehu dimenzija oko 30x30 25 minuta na 150 stepeni. Kora treba da ostane svetla i meka. Koru iseći na tri dela i poprskati je mlekom. Marmelade izmešati i premazati kore.

Fil: umutiti žumanca sa šećerom, dodati puding i vanilinin šećer, pa umutiti ponovo sa 2 dl mleka. Ostatak mlek staviti da provri. Kada provri, ukuvati smesu koju ste prethodno umutili. Kada provri, kuvati pet minuta uz neprekidno mešanje na niskpoj temperatiuri, kako fil ne bi zagoreo. Potom odmah dodati margarin ili puter i mešati i dalje neprekidno dok se on ne otopi. Dodati kokos i ostaviti fil da se skroz ohladi.

Umutiti šlag kremu sa mlekom, pa dodati u ohladjen fil. Dobro izmešati.

Dekoracija:
Čokoladu izlomiti na sitnije komade i staviti u pleh koji ste obložli folijom ili papirom za pečenje. Papir ili folija treba da budu dimenzija 25*25 (priblizno). Staviti u rernu i uključiti na 50 stepeni. Povremeno proveravati da li se čokolada otopila. Kada se skroz istopi, izvaditi iz rerne i kašikom razmazati po celoj površini folije. Staviti u frižider da se dobro stegne, a nakon toga je izlomiti na komade zeljene veličine.


Filovati tortu: kora, fil, kora, fil, kora, fil. Preko poredjati maline i trešnje, a okolo zalepiti komade čokolade. Ostaviti tortu da odstoji bar tri sata u frižideru, a potom služiti :)



P.S. rođendan mi nije danas, ali nisam stigla ranije da napišem recept :)



Monday, July 14, 2014

TORTA SA JAGODAMA I ČOKOLADOM


Jagode su rod skrivenosmenica iz porodice ruža. Postoji više vrsta jagoda, a ja najviše volim šumske.
Jagoda je voće neodoljivog ukusa, mirisa i izgleda,a  pored toga je i vrlo lekovita.
Zato bi trebalo da ih konzumirano što više u sezoni, posebno u svežem obliku, bez dodavanja šećera ili zaslađivača.
Lekovita svojstva jagoda poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za lečenje se može koristiti koren i lišće jagoda.
Jagode sadrže  C vitamin, A vitamin, vlakna, gvožđe i folnu kiselinu koja je, između ostalog, neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.
Jagode je najbolje jesti sveže, na prazan zelidac ili između obroka. Ako se jedu  nezašećerene, odlično gase žeđ, a smeju ih jesti i dijabetičari.
O jagodama se može pisati dosta, ali da pređemo da jednu manje zdravu upotrebu jagoda :)



Neophodni sastojci za kore:
8 belanaca
160 g šećera
200 g mlevenih oraha
1 kašika brašna

Neophodni sastojci za fil:
8 žumanaca
160 g šećera
2 pudinga od čokolade
1/2 l mleka
200 g čokolade
1 kesica vanilin šećera
150 g putera ili margarina

Neophodni sastojci za dekoraciju:
300 ml slatke pavalake
300 g očišćenih jagoda

Priprema:
Kore:
Umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi.
Dodati orahe i brašno i lagano izmešati.
Od ove količine ispeći 2 kore dimenzija oko 16*30 ili peci u većem plehu, pa preseći na pola.
Koru peći 20 minuta na 150 stepeni.

Fil:
Umututu žumanca sa šećerom, potom dodati puding i mleko i mutiti dok se sastojci ne sjedine.
Kuvati fil na nižoj temperaturi, a kada počne da vri, dodati čokoladu i kuvati uz neprekidno mešanje dok se fil ne zgusne, a čokolada ne otopi. Dodati vanilin šećer.
U mlak fil dodati maslac i mešati dok se on ne otopi.
Ostaviti fil da se dobro ohladi u frižideru.

Potom filovati tortu na sledeći način:
Na koru staviti sav fil, pa preklopiti drugom korom, preko nje namazati umućenu slatku pavlaku, a preko pavlake poređati komade jagoda.
Torta bi trebalo da odstoji nekoliko sati u frižideru pre služenja.


Sunday, July 6, 2014

Mesna pogača


Mesna pogača idealna za sva vaša slavlja.
Možete je služiti i toplu i hladnu.
Ukoliko vam je dosadilo klasično pečenje, preporučujem da vaše omiljeno meso pripremite na sledeći način.

A kako je nastalo ovo jelo?
Imala sam u planu da napravim ćufte od pilećeg mesa i kupila meso na kom je pisalo da je usitnjeno.
Mislila sam da je to mleveno meso.
Kada sam ga otvorila, shvatila sam da usitnjeno meso nije isto što i mleveno i da od njega nije bilo moguće napraviti ćuftice jer je jako sitno, ličilo je na paštetu.
Tako je nastala ova mesna pogača.
Odlućila sam da sve lepo umesim i ispečem u rerni.
Ako ne možete da nabavite takvo meso, koristite što sitnije mleveno meso.


Mesna pogača, sastojci:
500 g mlevenog pilećeg mesa*
2 kriške  hleba
1 kašičica soli
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica senfa
2 kašike soka od paradajza
prstohvat bibera
prstohvat praška za pecivo
prstohvat belog luka u prahu
5 kašika brašna
50 g crnog luka
2 kašike ulja
100 g suvog vrata
100 g bukovače ili šampinjona
100 gaude
*umesto pilećeg, možete koristiti bilo koje drugo meso po izboru



Priprema:
Sve navedene sastojke do crnog luka sjediniti.
Hleb izmrviti, a ako ima tvrdu koru, nju odstraniti.
Ostaviti da smesa odstoji u frižideru nekoliko sati, a najbolje bi bilo da "prenoći".
Crni luk iseckati što sitnije i pržiti dok ne dobije zlatno-braon boju.
Umešati u smesu od mesa.
Smesu izliti u nauljenu zemljanu posudu prečnika oko 20 cm.
Pogača treba da bude debljine oko 3 cm, pa po tome odrediti veličinu pleha.
Poređati listove suvog vrata, preko staviti sitno iseckanu bukovaču, a preko nje rendanu gaudu.
Pogaču peći na 200 stepeni oko 25 minuta.
Pogača je gotova kada se odvoji od pleha.


Recept je objavljen na portalu Danas.rs