kolačići

Wednesday, April 30, 2014

MUSAKA SA PRŠUTOM I ZELJEM



Evo jedne malo drgačije musake. Naravno, i ona je naslatala u trenutku inspiracije, a izgleda da sam bila baš inspirisana-nestala je za čas ;)
Krompir, zelje, pršuta... ne može da ne valja!
Ili kako je neko rekao: ova musaka mi lepo izgleda!


Neophodni sastojci:
2 kašike ulja
800 g očišćenog krompira
50 g praziluka
1 vezica zelja
100 g seoske pršute isečene na tanke listiće
3 jajeta
2 dl pavlake za kuvanje
4 dl mleka mleka
1/2 kašičice aleve paprike
1 kašičica soli
biber po ukusu
2 kašike pečenog susama


Priprema:
Pleh prečnika oko 25 cm premazati uljem. Krompir izrendati na tanke listiće i polovinu količine staviti na dno pleha.
Preko krompira staviti sitno iseckan praziluk, a preko njega iseckano zelje.
Preko zelja poređati listove pršute.
Pršutu prekriri ostatkom krompira.
Umutiti jaja sa pavlakom, pa dodati začine, potom i mleko. Sve lepo umutiti.
Preliti musaku, posuti je susamom, prekriti folijom i peći 30 minuta na 200 stepeni. Nakon toga skinuti foliju i peći još 30 minuta, dok ne porumeni, a krompir ne omekša.


Tuesday, April 29, 2014

ČOKO KORPICE


Ako volite smokve u kombinaciji sa drugim voćem, preporučujem da napravite ove korpice.
Brzo se spremaju, ukusne su, ali i posne. Pa ako još i postite, idealne za pripremu.
Neophodni sastojci:
100 g slatkog od smokvi
50 g slatkog od višanja
100 g kandirane kore od narandže
50 g kandirane kore od limuna
mleveni orasi po potrebi, do 100 g

glazura:
80 g čokolade
3-4 kašike mleka ili vode
1 puna kašičica margarina

korpice od oblandi po potrebi, oko 20 kom


Priprema:
Smokve sitno iseckati, pa dodati višnje i kandirane kore. Izmešati. Dodavati orahe po potrebi, u zavisnosti od toga koliko je voće iz slatkog u sebi imalo soka. Ostaviti da smesa malo odstoji kako biste utvrdili da li je čvrstina odgovarajuća. Smesa ne sme biti meka. Treba da bude skoro tvrda kao za bilo koje bombice.
Puniti korpice od oblandi i poravnati.
Čokoladu istopiti sa mlekom, skloniti sa ringle i dodati margarin. Mešati neprekidno dok se margarin ne istopi.
Sipati na svaku korpicu po kašičicu  čokolade i ukrasiti ih po želji.



Monday, April 28, 2014

PROLEĆNA SALATA


Salate obožavam, a posebno sveže kada postoji veliki izbor i kada im je sezona-od proleća do zime.
Volim da eksperimentišem u pripremanju istih i gotovo da nikada ne  napravim istu salatu-uvek nešto dodam ili oduzmem.
Ili ih napravim od onoga što se nađe u frižideru ;)
A ova je upravo jedna od njih!


Neophodni sastojci:
100 g svežeg kupusa
100 g krastavaca
100 g rotkvica
30 g svežeg peršunovog lista
20 g kapra
prstohvat soli
1 kašičica balsamico sirćeta
1 kašičica ulja od kikirikija


Priprema:
Kupus izrendati na uobičajen način, a krastavac i rotkvice na kolutove.
Peršun iseckati.
Staviti kapar, so, sirće i ulje, pa dobro izmešati.
I to je sva mudrost :)


Sunday, April 27, 2014

Vanjine projice


Ne znam da li neko ne voli proju, tačnije, projaru. Ako znate nekoga takvog, obavezno mu je pripremite na ovaj način. Sigurno će je zavoleti ;)

Neophodni sastojci:
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja kukuruznog griza ili palente
1 šolja običnog brašna
1 šolja kiselog mleka
1 šolja kisele vode
1 šolja ulja
3 veća jajeta
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
300 gr sira
susam za posipanje



Priprema:
Izmešati sve suve sastojke-brašna, palentu ili griz, so i prašak za pecivo. Dodati kiselo mleko i kiselu vodu, pa umutiti, potom dodati ulje i ponovo mutiti.
Jaja dobro umutiti mikserom i dodati ih u smesu koju ste prethodno pripremili.
Smesu mutiti mikserom dok se sastojci dobro ne sjedine.
Izmrviti sir i lagano izmešati.
Pleh obložiti papirnim korpicama i sipati po dve kašike smese. Posuti susamom.
Peći 20 minuta na 200 stepeni.
Ova količina je dovoljna za 16 debljih ili 20-tak tanjih projica.
Proju možete peći i u običnom plehu, po želji.
Nemojte brinuti što je smesa tečna jer takva i treba da bude!


Saturday, April 26, 2014

SVEKRVINE TIKVICE ILI TIKVICE SA TIKVICAMA


Moje udate drugarice posebno vole kada im svekrve kuvaju, jedna od njih skoro da ne može da živi bez svekrvine kuhinje :).
Jer, svekrva zna najbolje :)!
Evo jednog svekrvinog recepta, ali neću otkriti o čijoj svekrvi je reč ;)

Neophodni sastojci:
3 mlade tikvice, oko 700 g
1 srednja keleraba, oko 200 g
1 čen belog luka
začin od povrća, oko 2 kašičice
po potrebi biber
po potrebi ulje



Priprema:
Tikvice dobro oprati i 2 iseci na šnite debljine oko 0,5 cm. Peći ih na ugrejanom i nauljenom gril tiganju dok ne porumene sa obe strane.
Kada su gotove posuti ih biberom i začinom od povrća.
Treću tikvicu izrendati, takođe i kelerabu. Zagrejati 2 kašike ulja, pa sipati tikvicu i kelerabu i dinstati/pržiti na visokoj temperaturi uz neprekidno mešanje oko 10 minuta.
Potom dodati kašičicu začina, malo bibera i sitno iseckan beli luk.
Služiti jedno uz drugo, kao na slici.


P.S. U pitanju je posno jelo.

Friday, April 25, 2014

BANANA KOLAČIĆI


Kažu da banana zbog svog sastava povoljno utiče na zdravlje, a posebno na: PMS, nadutost i zatvor, stres, krvi pritisak i depresiju.
Naravno, možete je jesti i ako nemate neke od navedenih problema jer je ona bogata vitaminom B6, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom, manganom, magnezijumom, vitaminom C...
Možete je konzumirati neprerađenu ili npr. u kolačima ;)

Neophodni sastojci:
50 g margarina ili putera
50 g šećera u prahu
150 g mlevene plazme, približno
1 banana
50 g seckanih oraha
za ukrašavanje:
50 g čokolade
2 kašike mleka
po potrebi celi orasi

Priprema:
Umutiti margarin i šećer u prahu, potom dodati plazmu i sitno iseckanu bananu. Smesu mešati viljuškom, uz povremeno gnječenje banane. Dodati orahe i izmešati.
Količina keksa je data okvirno jer sve zavisi od veličine banane.
Ostaviti smesu da odstoji oko pola sata, a nakon toga, po potrebi dodati još keksa ili banane.
Praviti kuglicice veličine većeg oraha, prečnika oko 3 cm.
Istopiti čokoladu sa mlekom, malo prohladiti, pa sipati po pola kašičice na kuglicu. Preko čokolade stavljati komade oraha.



Thursday, April 24, 2014

"DIMLJENA" PROJA-nagrađen recept 12.05.2014. od strane Recepti.com


Proju pripremam na razne načine. Volim da eksperimetišem kada je u pitanju kombinacija namirnica i začina.
Evo jednog od eksperimenata ;)

Neophodni sastojci:
1 šolja običnog brašna
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja pavlake za kuvanje
1/2 šolje vode
1/2 šolje ulja
5 jaja
1 kašičica soli
1 kašičica aleve paprike
1/2 tucane ljute paprike
1/2 kesice praška za pecivo
100 g zelenih maslina
250 g domaćeg dimljenog sira

Priprema:
Umutiti sve tečne sastojke: jaja, pavlaku, vodu i ulje. Potom dodati brašna, prašak za pecivo, so, alevu i ljutu papriku. Masline i sir sitno iseckati i dodati u smesu. Dobro izmešati.
Proju peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, tj. dok ne porumeni.
Služiti je uz jogurt ili sok od paradajza, masline i ljute papričice.


Recepti.com:
Ovonedeljni najkreativniji recept u okviru Moja kuhinjica nagradnog konkursa je recept za *Dimljenu* proju koji nam je poslala Kristina Gašpar. Autorku ovog predivnog recepta nagrađujemo Imlek Poklon paketom* i Moja kravica Kuhinjica keceljom. Čestitamo!!!

Wednesday, April 23, 2014

Omiljena salata


Kada ne znate šta da pripremite za ručak ili večeru, a nemate puno vremena, savetujem da napravite ovu salatu. Nećete se pokajati.
Lagana je, a hranljiva - imate kompletan obrok.
Naravno, ništa bez leblebija :)

Neophodni sastojci:
100 g svežih krastavaca
100 g paradajza
100 g kuvanih leblebija
50 g mocarele
10 crnih maslina
1 kašičica susamovog ulja
po ukusu:
so, biber, origano, peršunov list.



Priprema:
Krastavac, paradajz i mocarelu iseckati na željene komade. Dodati masline i ulje, potom i navedene začine po ukusu.
Izmešati salatu i služiti uz domaći integralni hleb.


Monday, April 21, 2014

PARADAJZ ČORBA


Paradajz je moja omiljena hrana. Najviše volim svež paradajz, ali u sezoni-domaći paradajz.
Retko kada ga koristim u pripremanju hrane, osim kada je u pitanju paradajz čorba.
Paradajz sadrži puno likopena koji se ne uništava kuvanjem već se na taj način podstiče njegovo dejstvo.
Likopen je biljni pigment crvene boje koji je jak antioksidant koji neutrališe slobodne radikale.
Pa da objavimo rat slobodnim radikalima i pripremimo paradajz čorbicu ;)


Neophodni sastojci:
1 kašika ulja
2 kašike ovsenih pahuljica
1/2 kašičice aleve paprike
1/2l domaćeg soka od paradajza
1 kašičica suvog povrća
2 kašike sitne testenine-za supu
1 kašičica morske soli
peršunov list
prstohvat bibera
prstohvat đumbira




Priprema:
Ovsene pahuljice propžiti kratko na vrelom ulju, potom dodati alevu papriku, sok od paradajza i 4 dl vode.
Kada provri, dodati testeninu. Kuvati oko 5 minuta.
Dodati biber, đumbir, so i peršunov list.


Saturday, April 19, 2014

NEŽNE KOKOS KOCKE


Ovo je još jedan od kolačića pripremljenih za Uskrs. U ovom receptu dominira kokos.
Ljubitelji kokosa će sigurno uživati u ovom laganom, kremastom i nežnom kolaču.

Neophodni sastojci:
za kore:
300 g brašna
100 g sitno mlevenog kokosa
200 g putera ili margarina
100 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
prstohvat cimeta
6 kašika jogurta
za fil:
1/2 l mleka
150 g šećera
80 g pudinga od vanile
150 g putera ili margarina
2 kesice vanilin šećera
2 dl slatke pavlake
50 g kokosa




Priprema kora:
Izmešati brašno, kokos, šećer, vanilin šećer i cimet. Dodati hladan maslac i izraditi smesu dok se masnoća i ostali sastojci ne sjedine dobro. Nakon toga dodai jogurt i umesiti testo. Ostaviti testo da odstoji u frižideru sat vremena.
Od ove količine napraviti tri kore dimenzija 20*20 cm i peći ih na 170 stepeni 15 minuta.
Priprema fila:
Od mleka odvojiti 1 dl. Ostatak mleka i šećer staviti da provri., U 1 dl mleka koji ste odvojili razmutiti puding, pa ga ukuvati. Kada se puding malo prohladi, dodavati postepeno maslaca i neprekidno mešati dok se on ne otopi. Dodati vanilin šećer i kokos.
Kada se fil skroz ohladi, dodati umućenu slatku pavlaku.
Fil podeliti na tri dela i nafilovati kore.
Ostaviti kolač van frižidera sat vremena, a potom ga staviti da odstoji u frižideru preko noći.
Potom seći kolač na kocke. Po želji ih posuti kokosom.


Friday, April 18, 2014

ITALIJANSKA MEŠAVINA I PIRINAČ


Gotovo uvek sama kombinujem namirnice, ali ovog puta sam prekršila svoje pravilo i kupila italijansku mešavinu.
Ako je ne možete naći, ne očajavajte jer je možete napraviti sami i to tako što ćete izmešati jednake količine: crvene paprike, tikvica, patlidžana, šampinjona, crvenog luka.

Neophodni sastojci za povrće:
1 kesica italijanske mešavine
1 kašika ulja
1/2 kašičice soli
prstohvat origano

Neophodni sastojci za pirinač:
100 g pirinča po izboru
100 g kukuruza šećerca
2 kašike tamari sosa
1 kašika ulja od kikirika ili nekog drugog po izboru
peršunov list


Priprema povrća:
Zagrejati ulje i staviti povrće. Pržiti ga uz neprekidno mešanje desetak minuta, pa dodati so i origano.
Propržiti ga još koji minut, dok ne ispari sva tečnost obzirom da smrznuto povrće pušta dosta tečnosti.
Povrće je gotovo.

Priprema pirinča:
Pirinač dobro oprati, preliti ga sa 3 dl vode i kuvati desetak minuta. Nakon toga dodati sve ostale sastojke osim peršunovog lista i prokuvati još nekoliko minuta, ali voditi računa da se pirinač ne raspadne.

Na tanjir prvo staviti pirinač, pa preko povrće. Posuti peršunovim listom.



Thursday, April 17, 2014

Rum punč kuglice


Uskršnje pripreme su uveliko u toku. Najčešće se za ovaj praznik pripremaju šareni kolačići.
Napravila sam više vrsta. Jedan od recepata upravo delim sa vama!

Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
200 g čokolade
150 g putera

200 g mlevenih oraha
200 g mlevene plazme
100 g suvog grožđa
1 vanilin šećer
2 kašike ekstrakta od ruma

čokoladne mrvice po potrebi, oko 100 g


Priprema:
Istopiti šećer, čokoladu i vodu, pa skloniti sa ringle i  dodati puter. Mešati dok se sastojci  ne sjedine. Potom dodati orahe, suvo grožđe, vanilin šećer, keks i ekstrakt ruma. Dobro izmešati. Ostaviti da se smesa ohladi i malo stegne, pa oblikovati kuglice željene veličine. 
Kuglice možete umakati u čokoladnu glazuru, valjati u čokoladne mrvice, u čokoladu u prahu...





Recept šaljem Nataši,  autoru bloga Kolaci.biz, kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je  za mesec februar 2015. godine. Aktuelna tema je keks.

Wednesday, April 16, 2014

Pirinač sa zeljem



Ili rižoto sa zeljem.

Nema potrebe da pišem o zelju jer ga svi dobro poznajete. 
Ukoliko ste ljubitelj zelja, možete ga pripremiti i na ovaj način.
Rižoto je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan.



Neophodni sastojci:
100 g integralnog pirinča (ili po potrebi)
2 kašike ulja
50 g crnog luka
1 kašičica aleve paprike
3 vezice zelja
1 čen belog luka
1 kašičica morske soli
po ukusu biber




Priprema:
Pirinač dobro oprati i preliti sa tri puta većom količinom vode. Kuvati ga na nižoj temperaturi.
Dužina kuvanja zavisi od vrste pirinča (oko 20 minuta).
Dok se pirinač kuva, na ulju propržiti crni luk dok ne  porumeni. Zelje oprati i iseckati na krupnije komade.
Kada je luk gotov, dodati alevu papriku, usitnjen beli luk i zelje. Dinstati dok se zelje ne omekša - oko 5 minuta.
Dodati pirinač, biber i so. 
Izmešati.
Dekorisati alevom paprikom i začinskim biljem po želji.
I eto, vaš prilog (ili glavno jelo) je gotov.




P.S. Sve fotografije su rađene istim telefonom, ali razlika je više nego očigledna. Kao što sam više puta pominjala, mislila sam da običan telefon ne može ništa da "uradi", ali nove fotografije upravo dokazuju suprotno.