kolačići

Monday, March 31, 2014

POSNA TORTA SA JABUKAMA

Ovu radnu nedelju započinjemo jednim slatkišem.
Mislim da sam vam rekla i više nego što je potrebno.
Samo da napomenem da je torta vrlo lagana i dijetalna pored toga što je posna.
Pa da krenemo odmah sa pripremom :).


Neophodni sastojci:
500 g očišćenih jabuka
1 kašičica cimeta
1 kesica vanilin šećera
80 g šećera
40 g pudinga od vanile
250 g posnog pti ber keksa-24 komada
2 dl posne slatke pavlake


Priprema:
Jabuke iseckati na kockice, staviti u šerpu i sipati 6 dl vode. Kada provre, sipati cimet, vanilin šećer i običan šećer. Kuvati oko pet minuta, tačnije dok jabuke ne omekšaju, pazite da se jabuke ne prekuvaju.
Ocediti sok od jabuka i od te količine odvojiti 1,5 dl soka koji će služiti za umakanje keksa.
Jabuke izgnječiti. Nije potrebno praviti pire od jabuka već je dovoljno izgnječiti ih viljuškom.
Ostatak soka od jabuka vratiti na ringlu i ukuvati puding. Puding prethodni razmutiti sa pet kašika vode.
Puding kuvati oko pet minuta.
U izgnječene jabuke staviti tri kašike skuvanog pudinga i izmešati.
Mlak puding, bez jabuka, podeliti na tri dela jer ćete toliko redova fila imati u torti.
Poređati 6 kom. pti bera, poprskati ga sokom od jabuka i sipati trećinu pudinga.
Preko staviti red keksa, ali ovog puta je potrebno keks umočiti u sok, pa preko keksa ponovo puding.
Postupak ponavljati dok se ne utroše puding i keks.
Na poslednji red keksa sipati fil od jabuka.
Ostaviti da se torta dobro ohladi, pa premazati umućenom slatkom pavakom.
Poželjno je da  tortu filujete u nekoj plastičnoj kutiji, koja odgovara dimenzijama keksa, ili u modli za tortu kako puding ne bi cureo sa strane dok se ne stegne.
Prilikom služenja, tortu posuti cimetom.
Vaš slatkiš je gotov!

Sunday, March 30, 2014

OSVEŽAVAJUĆA VITAMINSKA SALATA
















Ovo je jedna vrlo zdrava, a pri tome i ukusna salata. Takođe je i vrlo zahvalna za pripremu jer se brzo sprema, a za njenu pripremu se koriste namirnice koje su nam dostupne tokom cele godine.
Tako da, kada želite malo da osvežite svoj organizam, napravite vitaminsku salatu.
Za pripremu iste vam ne treba ni puno vremena ni puno sposobnosti, a vaš organizam će vam  biti zahvalan ;)


Neophodni sastojci:
200 g šargarepe
200 g cvekle
200 g jabuke
1 kašika soka od limuna
1 kašika soka od narandže
prstohvat soli

Priprema:
Šargarepu, cveklu i jabuku izrendati. Šargarepu i cveklu možete rendati kako želite, a jabuku je  neophodno izrendati malo krupnije kako ne bi pustila previše soka.
Preliti limunovim i narandžinim sokom. Posoliti, izmešati i odmah služiti.
Bitno je da salatu pripremate neposredno pre konzumiranja. Nije preporučljivo da stoji iz razloga što se za pripremu iste koriste namirnice koje nisu termički obrađene i koje vrlo brzo oksidišu u dodiru sa vazduhom.




Saturday, March 29, 2014

NEKA I VAŠE DETE UČESTVUJE U NAGRADNOJ IGRI...

... I OSVOJI VREDNE NAGRADE :)




Složićete se sa mnom da ljubav prema spremanju hrane datira iz detinjstva.
Svi smo se kao mali igrali sa šerpicama, tanjirima, loncima... Kuvali kobajagi...
Ali u naše vreme nije postojao internet i svoja umeća nismo mogli da podelima sa ostalima.
Ako vaše dete uživa dok vam pomaže u kuhinji i pokazuje svoj talenat  od malena, omogućite mu da osvoji jednu od vrednih nagrada.
Sve detalje o nagradnoj igri možete naći na:

http://dzolistic.blogspot.com/p/nagradna-igra.html

Srećno! ;)

Thursday, March 27, 2014

TESTENINA SA ZAČINIMA



Pre par dana sam posetila jedan lep i "ukusan" italijanski restoran. Nisam jela testeninu već neke njihove druge specijalitete poput raznoraznih sireva, kanapea sa maslinama, sa tartufima i slično.

Bilo je tu svega i svačega. Raznoraznih salama, ili kako oni to kažu: salame, poput milano salame i sličnih. Nisam uspela da zapamtim sva imena. Previše je to bilo informacija za mene za tako kratko vreme.

Pa onda vina... Pa carpaccio... Pa pršuta-prosciutto... Pa hleb-pane, moram priznati da sam u njemu najviše uživala ;).

Saznala sam dosta toga o njihov hrani, ishrani, "ritualima" tokom obroka. Oni jednostavno znaju da uživaju u hrani. Divno je biti deo njihovog društva prilikom nekog od obroka. Svašta nešto i još po nešto sam i videla i čula.

Zaista mi je žao što sam probala samo mali deo svega toga zbog mog vegetarijaskog opredeljenja, ali sa zadovoljstvom sam ih posmatrala kako uživaju u svojoj hrani. Videla kako sireve umaču u med i čudila se jer nisam baš ljubitelj slatko-slanih ukusa ;)... Kako oni gustiraju vina...
Medom  sam se zasladila na kraju večere :)

Žao mi je što u pisanoj formi ne mogu da dočaram zvuk njihovog melodičnog jezika.

Pod utiskom italijanske kuhinje, odlučila sam da za ručak pripremim testeninu.

Testenina pripremljena na ovaj način može stati rame uz rame nekoj italijanskoj testenini.

Italijani kažu da je tajna njihove testenine u izboru sira.

Pošto ne volim "jake" sireve, odlučila sam se za mocarelu, a vi svakako možete odabrati neki drugi, možda pekorino, parmezan... Onaj u kom najviše uživate. Njihov savet je da sir umočite u med pre nego što ga probate.

Kažu da med pojačava ukus sira, ako sam dobro razumela...


Neophodni sastojci:
200 g testenine
1,5 dl domaćeg soka od paradajza
1 čen belog luka
1 kašičica suvog, crnog, luka
1/2 kašičice morske soli
1 kašika maslinovog ulja
po 1/3  kašičice sledećih začina:
origano
bosiljak
ruzmarin
prstohvat bibera

za dekoraciju:
50 gr crnih maslina
50 gr svežeg paradajza
50 g mocarele


Priprema.
Testeninu skuvati prema uputstvu sa kesice, ali kuvati je tri minuta kraće. Testenina treba da bude tvrda za zagriz-al dente.
Nakon toga ocediti vodu.
Sok od paradajza staviti da provri, pa dodati sve ostale navede sastojke,  osim sastojaka za dekoraciju.
Beli luk sitno iseckati.
U tu smesu staviti testeninu i kuvati tri minuta, dok se testenina ne sjedini sa sosom.
Masline, paradajz i mocarelu sitno iseckati i posuti po testtenini prilikom služenja.
Masline, paradajz i mocarela ne služe samo za dekoraciju već daju dodatni ukus pripremljenoj testenini.

Buon appetito! :)

Wednesday, March 26, 2014

Čorbica od sočiva



Svakodnevno pripremam razne čorbice i volim da isprobavam razne kombinacije i ukuse.
Ova čorbica je jednostavna za pripremu, a pri tome je vrlo hranljiva i ukusna.

Neophodni sastojci:
100 g sočiva
1 crvena paprika
100 g šargarepe
100 g crnog luka
1 čen belog luka
1 lovorov list
1 kašika suvog povrća
1/4 kašičice đumbira u prahu
2 kašike ovsenih pahuljica
1 kašičica morske soli
1 kašika ulja po izboru
1 kašičica peršunovog lista

Priprema:
Sočivo oprati, preliti vodom i ostaviti da nabubri. Ono brzo apsorbuje vodu, tako da ce biti dovoljno da odstoji pola sata ili sat.
Šargarepu, crni luk i papriku sitno iseckati, pa dodati u sočivo.
Dodati i začine, sve navedene osim soli i peršunovog lista.
Sipati pola litre vide i kuvati oko 20 minuta, a nakon toga dodati jos pola litre vode, ovsene pahuljice, peršunov list, so i ulje.
Kuvati jos 10 minuta.
A nakon toga poslužiti.

Tuesday, March 25, 2014

INTEGRALNI KREKERI



ILI MALO ZDRAVIJE GRICKALICE!

Ako već ne možete da izbacite grickalice iz svoje ishrane, savet vam je da ih  napravite sami jer će one biti u tom slučaju svakako zdravije, kako za vas tako i za vaše ukućane.
Ne sadrže konzervanse i ostale štetne sastojke. A imate i mogućnost da birate ukuse.
Isprobavala sam raznorazne kombinacije, eksperimentisala i došla do ukusa koji mi se najviše dopada.
Pa da počnemo sa eksperimentisanjem.


Neophodni sastojci:

120 g margarina ili putera
7 punih kašika integralnog ovsenog ili nekog drugog brašna, to je 140 g
7 punih kašika običnog brašna, to 140 g

2 kašike mlevenih oraha, 30 g
10-tak crnih maslina
1 kašika nemlevenog maka
1 kašika susama
1 kašika lanenog semena
4 kašike ajvara
malo sode bikarbone, prstohvat
1/3 kašičice morske soli
1/5 kašičice bibera
1/3 kašičice belog luka u prahu
1/3 kašičice origano

za posipanje:
semenke po izboru


Priprema:

Umesiti testo na sledeći način:
prvo omekšati margarin, zagrejati ga malo. Margarin treba da bude mek, ali ne sme biti u tečnom stanju.
Masline sitno iseckati i sipati u margarin, pa dodati  sve ostale sastojke.
Rukama umesiti testo. Mesiti dok se svi sastojci ne sjedine, a testo ne postane glatko. 
Ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru.
Nakon toga razviti testo debljine oko 0,5 cm na podlozi koju ste prethodno posuli semenkama.
Seći željene oblike i peći desetak minuta na 200 stepeni.
A ukoliko želite da vaši krekeri budu krckaviji, pecite ih koji munt duže.

Recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i ... kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme,koliko nas je na temu ovas/zob.

Sunday, March 23, 2014

Pljeskavice od krompira



Pljeskavice od krompira - posne i ukusne.
Ne morate ih pripremati samo tokom posta već kada god poželite.
Ukoliko volite da eksperimentišete, igrajte se kombinacijama začinama.


Neophodni sastojci:

200 g očišćenog krompira
3-4 kašike ovsenih pahuljica
1 kašika sitno iseckanog crnog luka
1 sitno iseckan čen belog luka

1 kašika brašna
3 kašike hlebnih mrvica
po ukusu:

so
biber
aleva paprika
kim
origano
po potrebi:
ulje za przenje


Priprema:
Krompir iseckati na kockice i skuvati u kipićoj vodi.
Dužina kuvanja zavisi od vrste krompira, ali bitno je da se krompir ne raskuva. 
Kada je gotov, ocediti vodu i izgnječiti ga.
Potom dodati: ovsene pahuljice, crni luk, beli luk, brašno i navede zaćine po ukusu.
Smesu dobro umesiti.
Ostaviti da odstoji 20-tak minuta. 
Nakon toga, oblikovati pljeskavice prečnika oko 5 cm i valjati ih u prezle.
Pržiti ih na teflonskom tiganju, na malo ulja, dok ne porumene, sa obe strane.

Napomena:
Bitno je da smesa bude čvrsta, kada je oblikujete da se ne lepi. U slučaju da je meka, možete dodati još malo brašna.

Uz pljeskavice možte poslužiti kriške limuna i sezonsku salatu.

I ovaj recept prijavljujem za igricu gastro blogera Ajme, koliko nas je  . Mirela sa bloga Kruha i... je domaćica ovog meseca.

Saturday, March 22, 2014

KREM ČORBA OD NAUTA/LEBLEBIJA

















ILI TKZV. "MOJA HUMUS ČORBA"

Leblebije ili naut  su jako zdrave-pune su belančevina, a takodje  u sebi sadrže i druge hranljive sastojke, pa se zbog toga njihova upotreba posebno preporučuje u vreme posta.
A takođe bi bilo poželjno da je u svoju ishranu uvrste vegetarijanci i vegani.
Na mom blogu ćete  često nailaziti na recepte sa lelebijama jer ih ja obožavam.


Neophodni sastojci:
150 g sirovih leblebija
50 g crnog luka
50 g šargarepe
1 čen belog luka
1 kašičica morske soli
1 kašičica kima
1 kašičica aleve paprike
1/4 kašičice kurkume
1 kašika maslinovog ulja
1 limun
peršunov list

Priprema:
Leblebije skuvati na uobičajen način-pominjala sam kako ih treba skuvati u mojim prethodnim receptima: humus i posna salata sa leblebijama.
Ali, da ponovim:
Leblebije oprati, preliti ih duplo većom količinom vode i ostaviti da prenoće. Nakon toga prosuti vodu, isprati ih i ponovo naliti vodom, duplo većom količinom. Kuvati ih dok ne omekšaju. Ja ih kuvam u ekspres loncu 20 minuta od trenutka kada provre.
Kada su kuvane, ocediti vodu i sačuvati je.
Od kuvanih leblebija odvojiti 3 kašike koje ćete kasnije dodati u čorbu.
Skuvati šargarepu, crni i beli luk u malo vode. Povrće prethodno iseckati na sitnije komade kako bi se brže skuvalo.
U blenderu samleti leblebije, šargarepu, crni i beli luk. Prilikom blendiranja dodavati vodu u kojoj su se kuvale leblebije i povrće.
Na ovu količinu povrća potrebno je sipati oko 1,5 l vode.
Obzirom da nije ostalo dovoljno vode u kojoj su se kuvale leblebije i povrće, potrebno je dodati još vode.
Gustinu čorbe svakakao možete odrediti po ukusu, možete dodati više ili manje vode.
Čorbu staviti da provri, pa dodati cele leblebije, so, kim alevu papriku, kurkumu i ulje.
Prilikom služenja, dodati kriške limuna i posuti peršunovim listom.


I, vaša hranljiva čorbica je spremna!


Friday, March 21, 2014

Ukus Hrvatske: Apartmani Brodarica - Apartmani Horvat

Letujte u Hrvatskoj i uživajte u čarima mediteranske kuhinje.





Rezervišite svoj smestaj na vreme:
Apartmani Brodarica - Apartmani Horvat | Apartmanija.hr

Slane krofne





Slane krofne su posne, pa ukoliko nemate dovoljno ideja, a postite, preporučujem ovaj recept.

Uobičajeno je da se krofne pripremaju kao poslastica.
Ali odlučila sam da ih pipremim na malo drugačiji način.

SASTOJCI:
400 g običnog brašna
200 g ovsenog brašna (ili nekog drugog integralnog)
1 dl domaćeg soka od paradajza
2 dl vode
1 kašičica morske soli
1 kašičica kima
1 kašičica suvog peršunovog lista
1 kašičica origana
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica aleve paprike
3 kašike palente

za kvasac:
1/3 kockice kvasca
1 kašičica šećera
2 kašike vode
1 kašičica brašna

za posipanje:
1 kašičica origano
1 kašicica peršunovog lista
1 kašićica aleve paprike

za prženje:
ulje po potrebi

PRIPREMA:
Umutiti kvasac sa šećerom, vodom i  brašnom, pa  ostaviti na toplom mestu da naraste.
Sve ostale sastojke, osim vode i soka od paradajza, izmešati, pa u to dodati kvasac i umesiti testo sa sokom i  vodom.
Mesiti testo dok ne postane glatko i ne prestane da se lepi.
Oblikovati kuglice željene veličine, a ruke posipati brašnom ili mazati uljem kako vam se testo ne bi lepilo.
Ostaviti da odstoje 20-tak minuta.
Nakon toga ih malo razvući/pritisnuti od gore da bi se dobio oblik krofne. 
Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
Ređati ih na salvete kako bi se ocedio višak masnoće.
Origano, alevu papriku i peršunov list, izmešati, pa posuti krofne.

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i ... kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme,koliko nas je na temu ovas/zob.

Thursday, March 20, 2014

PROLEĆNI ROLAT










ZA PRVI DAN PROLEĆA

Danas je prvi dan proleća, medjunarodni dan sreće, svetski dan bez mesa..
Puno razloga za slavlje, zar ne?!
Osmeh na lice i ugodite sebi najbolje što možete.
Ono što posebno može da nas obraduje jeste lep, ukusan i brz kolač poput prolećnog rolata.

Neophodni sastojci:
testo:
3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike brašna 
1/2 kašičice cimeta
fil:
1/2 tegle džema od šljiva
glazura:
50 g čokolade
3 kašike mleka

Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca.
Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer. Mutiti dok se se šećer ne otopi, a smesa ne postane sjajna i glatka.
Nakon toga uz neprekidno mućenje dodavati jedno po jedno žumance.
Dodati prosejano brašno i cimet. Smesu izmešati varjačom, ne mikserom.
Pleh dimenzija 25*35 cm obložiti papirom za pečenje i izliti testo. Lepo izravnati.
Peći 10-12 minuta na 170 stepeni.
Testo je gotovo kada se odvoji od ivica i kada dobije svetlo braon boju. Vodite racuna da vam se testo ne prepeče jer u tom slučaju nećete moći lepo da uvijete rolat.
Testo izvaditi iz pleha, prohladiti oko minut, pa zajedno sa papirom uviti rolat, a potom uviti dobro u krpu.
Nakon 5 minuta odviti rolat.
Premazati džemom i ponovo uviti u rolat, ali ovog puta prilikom uvijanja skidati papir na kom se testo peklo.
Rolat preliti glazurom od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete na laganoj temperaturi istopiti čokoladu i mleko.
Kada smesa provri i postane glatka i ujednačena, glazura je gotova, pa možete preliti rolat.
Ostavite rolat da malo odstoji, da se džem lepo upije, a glazura stegne, ako je to moguce ;)

Wednesday, March 19, 2014

SLATKI "SALČIĆI"...





... POSNI KOLAČIĆI

Danas bismo mogli malo da se zasladimo i to na brzinu.
Obično se kaže da je ono što je brzo i kuso, ali za ovaj slučaj to ne važi, zar ne :)?!

Neophodni sastojci:
300 gr lisnatog testa-posnog
12 kašičica domaćeg džema od šljiva
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta.

Postupak pripreme;
Lisnato testo razviti 0,5 cm debljine.
Iseći na 12 pravougaonika ili kvadrata.
Na sredinu stavljati po kašičicu džema, pa preklopiti.
Posuti cimetom i vanilinim šećerom.
Peći na 200 stepeni 15-tak minuta, dok salčići blago ne porumene.
Kada su pečeni, ukrasiti ih džemom.
Ja sam koristila domaći džem od šljiva bez šećera tako da su ovi salčići i posni i dijetalni :)

Tuesday, March 18, 2014

Sladak kupus...



... bez mesa ili varivo od kupusa


Kao  većina mojih recepata, i ovaj je bez mesa. S tim što se ovaj može svrstati u grupu vegansko-vegetarijanskih recepata jer ne sadrži nijednu namirnicu životinjskog porekla.
Sladak - slatki kupus bez mesa možete pripremati na razne načine.
Savetujem da probate i ovaj jer se nećete pokajati, naravno, pod uslovom da ste ljubitelj slatkog kupusa.
Sa začinima, kao i uvek, možete eksperimentisati, ali savetujem da se za početak pridržavate navedenih.

Neophodni sastojci:
50 g crnog luka
3 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
200 g šargarepe
200 g krompira
2 crvene paprike, manje
2 srednja paradajza (ili 1 dl soka od paradajza)
1 kg kupusa
3 kašike ovsenih pahuljica
1 kašičica soli
1 kašičica peršunovog lista

Priprema:
Crni luk sitno iseckati i sipatu u šerpu. Dodati ulje i pržiti dok ne porumeni na srednjoj temperaturi, na starim šporetima bi to bila dvojka.
Skloniti sa ringle, dodati alevu papriku i izmešati.
Vratiti na ringlu i sipati 2,5 dl vode, a potom dodati iseckanu šargarepu i krompir.
Crvenu papriku oprati i prepeći na ringli sa svih strana, ali samo malo dok ne dobije braon tačkice.
Postupak je isti kao kada se peče paprika za salatu, s tim što je u ovom slučaju ne treba peći toliko dugo.
Staviti papriku u šerpu, a nakon toga i iseckan kupus.
Kupus možete seći na manje ili veće komade, po izboru.
Kuvati 20-tak minuta na srednjoj temperaturi.
Nakon tog perioda dodati još 2,5 dl vode, ovsene pahuljice, iseckan paradajz, so i peršunov list.
Kuvati oko 5 minuta.

Napomena:
Prilipom pripreme nemojte eliminisati ovsene pahuljice i crvenu papriku jer ta dva sastojka kupusu daju poseban ukus.

Monday, March 17, 2014

Prilog ili glavno jelo?!


















ILI I JEDNO I DRUGO ;)?!


U danima posta se sigurno često pitate šta biste mogli da spremite za ručak.
Pa, evo predloga.
Ova dva priloga, u kombinaciji mogu, biti glavno jelo, a kada ne postite, možete ih koristiti kao prilog uz glavno jelo, meso, ribu...
2 u 1 složićete se sa mnom ;)
U ovoj kombinaciji dinstan kupus je glavno jelo, a pirinač sa kikirikijem ima ulogu priloga.

Neophodni sastojci za dinstani kupus:

1 manja glavica crnog luka
200 g crvene paprike
300 g kupusa
1 kašika domaćeg ajvara, po mogućnosti od pečene paprike
1 čen belog luka
1/2 kašičice tucane, ljute, paprike
1/2 kašičice soli
2 kašike ulja


Postupak pripreme:

Sitno iseckan luk pržiti na ulju dok ne porumeni na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje.
Nakon toga dodati papriku iseckanu na sitnije kockice, a takođe i čen belog luka, ali ceo.
Pržiti oko pet minuta. Dodati ajvar i tucanu papriku. Pržiti 30-tak sekundi.
Nakon toga dodati izrendan kupus.
Dinstati desetak minuta na laganoj temperaturi, dok kupus ne postane staklast. Nemojte ga prekuvati. Posoliti po ukusu. Čen belog luka na kraju izvaditi.

Neophodni sastojci za pirinač sa kikirikijem:

100 g pirinča po izboru
3 kašike mlevenog kikirija, pečenog
1 kašičica domaće mešavine začina
po malo:
karija
bibera
majorana
po ukusu peršunov list
2 kašike susamovog ulja
1 kašika tamari sosa

Postupak pripreme:


Pirinač dobro oprati i obariti na uobičajem način - preliti sa 3 dl vode i kuvati desetak minuta na laganoj temperaturi. Vodite računa da se na raskuva. Na kraju dodati mešavinu začina.
Dužina kuvanja pirinča svakako zavisi i od toga za koju ste se vrstu pirinča odlučili.
Integralni pirinač je potrebno kuvati malo duže od običnog. Najbolje je pratiti uputstvo za kuvanje sa ambalaže.
Ulje dobro zagrejati, pa dodati kikiriki i sve preostale začine osim tamari sosa - kari, biber, majoran i peršunov list. Pržiti kratko, desetak sekundi. U ovu smesu dodati obaren pirinač i izmešati.
Pirinač preliti tamari sosom prilikom služenja.
Naravno, jedan od mojih neižbežnih "detalja" prilikom služenja svakog slanog obroka je salata.
Salatu u ovom slučaju možete odabrati sami.


Prijatno!

Saturday, March 15, 2014

Humus




HUMUS - ORIJENTALNI NAMAZ OD LEBLEBIJA
(na moj način)


Prvo da razjasnim o čemu se ovde radi. 
Ovo se odnosi na osobe nisu nikada čule za ovaj namaz niti su ga probale.
Više puta sam videla začuđen izraz lica kada sam pominjala humus, a onda su usledila pitanja poput ovog: a šta je to?! da li se to koristi za cveće, je l to neka vrsta đubriva...?!
Ne, nije u pitanju đubrivo za cveće niti bilo šta slično :)!
U pitanju je hrana kao i svaka druga samo što do skoro nije bila poznata na našem području.
U poslednje vreme ima dosta orijentalnih restorana koji u svojim jelovnicima nude humus, a takođe se može naći i u većini bolje snabdevenim prodavnicama.
Ali, ipak mislim da je najbolji kada se pripremi u kućnim uslovima jer se može eksperimentisati sa korišćenjem začina i gustinom humusa.

Neophodni sastojci:

    250 g sirovih leblebija
    2 čena belog luka
    1 kašičica morske soli
    1/4 kašičice mlevenog bibera
    1 kašičica aleve paprike
    1/2 kašičice kima, možete koristiti i mleven kim
    2-3 kašike pečenog, mlevenog, susama
    2 kašike bilo kog hladno ceđenog ulja, a možete koristiti i tamno susamovo ulje
    sok od limuna (po izboru)
    peršunov list za dekoraciju (nije obavezan) 

    napomena: prilikom pripreme humusa, umesto morske soli i mlevenog susama, možete koristiti gomašio. To je tkzv. susamova so (jedan od omiljenih i najčešće korišćenih začina u makrobiotičkoj kuhinji). 

    Način pripreme:
    Leblebije opratiti i potopiti da nabubre preko noći. Preliti ih sa minimum pola litre vode.
    Ujutru prosuti vodu, isprati ih, sipati so i preliti ponovo sa pola litre vode.
    Kuvati ih 20 minuta u ekspres loncu ili oko sat vremena u običnoj šerpi, dok ne omekšaju. Ne sme biti previše vode tokom kuvanja.
    Kada su kuvane, ocediti višak vode.
    Vodu u kojoj su se kuvale leblebije ostaviti za pripremu humusa.
    Leblebije zajedno sa svim ostalim sastojcima (osim limuna) staviti u blender i miksati dok se ne dobije ujednačena masa. Dodavati postepeno vodu u kojoj su se kuvale leblebije dok ne dobijete željenu gustinu.
    Uz napomenu da će humus biti malo čvršći kada odstoji.
    Ako vam gustina ne odgovara kada humus odstoji, dodajte još malo vode u kojoj su se kuvale leblebije.
    Limun možete dodati ako volite kiseo ukus.
    Ja ga ne stavljam jer mi je humus ukusniji bez limuna, ali to je ipak stvar ukusa, pa odlučite sami.
    A nakon toga, uživajte u divnom ukusu ;).

Friday, March 14, 2014

Musaka od povrća


Ova musaka može biti i posna i mrsna-naravno, u posnoj varijanti treba koristiti sojino mleko i biljni sir.
U svakom slučaju, pripremam je bez mesa ;).

Moram priznati da je ukusnija u mojoj mrsnoj varijanti, ali s obzirom da je mnogima problem da spreme raznoliku posnu hranu, obaveštavam vas da je ukusna i kao posna.


Neophodni sastojci:

100 g pirinča
300 g tikvica
300 g karfiola
2 kašike brašna
4 dl mleka
3 jajeta-ukoliko postite, nemojte stavljati jaja
2 kašike ulja
sledeći začini po ukusu:
so
biber
kari
beli luk
persunov list
majoran.
Za posipanje je potrebno:
100 g posnog ili mrsnog kačkavalja
50 g pečenog susama

Priprema:
Pirinač oprati i prokuvati sa šoljicom vode. Kuvati ga nekolko minuta, dok ne upije vodu u potpunosti.
Sipati ga u pleh. 
Brašno propržiti na ulju, zajedno sa svim začinima osim belog luka, soli i pešunovog lista. Pržiti nekoliko minuta vodeći računa da ne zagori. Nakon toga sipati mleko i kuvati dok ne provri. Dodati so, sitno iseckan beli luk i peršunov list. Kada se sos malo prohladi, umutiti jaja. 
Ukoliko pripremate posnu varijantu, umesto jaja, dodajte jos oko 1,5 dl sojinog mleka.
Karfiol kuvati u vreloj vodi oko pet minuta.
Preko pirinča staviti iseckan karfiol i tikvice, pa preliti sosom koji ste prethodno napravili. 
Posuti rendanim kačkavaljem i susamom. 
Peći oko 45 minuta na 200 stepeni.

Po želji možete dodati još neko povrće.
Količine začina morate sami odrediti i prilagoditi ih vašem ukusu. 
Slobodno eksperimentišite u kombinaciji istih.
Bitno je da znate da je posna hrana ukusnija ako koristite razne začine.
A začini svakako nisu samo biber i so :)

Posna salata sa leblebijama


Ova salata se brzo sprema ako imate pripremljene leblebije, a ukusna je i hranljiva.
Kako je  moja online prijateljica http://dzolistic.blogspot.com/ rekla: ide u kolekciju posnih recepta. Toga nikad nema dosta.

Neophodni sastojci:
200 g kisele paprike
200 g kiselih krastavaca
200 g kuvanih leblebija-nauta (100 gr sirovog nauta, 1/2 kašičice kurkume i isto toliko aleve paprike i morske soli.
1 kašika tamnog susamovog ulja

  • Način pripreme:
  • Kao prvo, neophodno je skuvati leblebije-naut.
  • Nije u pitanju ništa komplikovano.
  • Za ovu salatu pripreman ih na malo drugačiji način, pa su zbog žute i imaju specifičan ukus.
  • Leblebije za ovu salatu treba pripremiti ovako:
  •  100 gr sirovih leblebija operite i ostavite preko noći da nabubre. Preliti duplo većom količinom vode u odnosu na količinu lelebiju. 
  • Ujutru prosuti vodu, isprati ih i kuvati oko sat vremena, dok ne omekšaju, ali voditi racuna da se ne raspadnu. 
  • Prilikom kuvanja dodati pola kašičice kurkume i pola kašičice aleve paprike. Kada su skoro gotove, dodati pola kašičice morske soli i ostaviti da odstoje u toj vodi oko pet minuta. 
  • Nakon toga ih ocediti i koristiti za salatu.
  • Papriku i krastavce iseckati na sitnije kockice. Izmešati sa leblebijama i preliti uljem. Po ukusu možete dodati so i svež peršunov list. 
  • Ja  sada nisam stavila peršunov list jer ga nisam imala pri ruci, imala sam samo suv, a on salati može prilično promeniti  ukus.

Thursday, March 13, 2014

Posna sarma





S obzirom da sam sa pisanjem na ovom blogu počela u vreme posta, odlučila sam da počnem sa posnim receptima.
Na meniju je posna sarma.
Sarma ne mora biti mrsna da bi bila ukusna.
Verujem da ćete se složiti sa mnom kada je budete napravili po ovom receptu.
Pripremala sam je na više načina, ali se ovaj do sada pokazao kao najukusniji.
Pa, da krenemo...



Posna sarma, sastojci:
15 kašičica pirinča
15 kašičica sojinih ljuspica
3 pune kašike mlevenih oraha
1 mala glavica crnog luka
komad praziluka
2 čena belog luka
1 mala šargarepa
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica kurkume
po ukusu: so, biber, korijander, lovorov list
3-4 kašike ulja
2 kašike tamari ili soja sosa
15 listova kiselog kupusa


Posna sarma, priprema:
Sojine ljuspice preliti vodom i ostaviti da odstoje.
Pirinač oprati i sipati malo vode.
Praziluk i crni luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju.
Kada je luk skoro gotov, dodati rendanu šargarepu, a potom alevu papriku i kurkumu.
Propržiti vrlo kratko, paziti da paprika ne zagori.
Dodati beli luk, prinač, oceđene sojine ljuspice, začine i ostaviti na nižoj temperaturi da se krčka dok se ne upije voda iz pirinča.
Na list kupusa staviti dve kašičice fila i uviti sarmu.
Kuvati okvirno sat i po, tačnije dok se kupus ne omekša.
Ukoliko kuvate u ekspres loncu, dovoljno je 30-tak minuta od momenta vrenja.

Ukoliko ne koristite sojine ljuspice, možete ih zameniti mlevenim orasima.
Umesto jedne kašičice sojinih ljuspica, stavite 1 kašiku mlevenih oraha.

Tamari nije obavezan, ako ga nemate, izostavite ga.
Količine začina prilagodite ukusu.
Volim da dodam i mleveni kim, ali naravno, nije obavezno.


Danas (14.12.2016.) sam ažuriraa ovaj recept i dodala nove fotografije.
Ovo je prvi recept koji sam objavila na blogu, pre skoro 3 godine.
Tada nisam znala da mogu da napravim bolje fotografije - sada znam.
Nisam znala da se na internetu "jede očima".
Takođe, nisam znala kako da napišem recept, a da bude razumljiv svima.
Blog nisam počela da pišem zato što sam nečiji projekat već zato što sam recepte želela da sačuvam od zaborava i da ih podelim sa drugima.
Zahvalna sam mojoj snajki koja mi je objasnila da je blog prava stvar.
Nisam znala mnogo toga, ali sada znam...


Uvod :)



Konačno sam rešila da napravim blog.
Mislila sam da je taj tehnički deo samo za programere, ali ispostavilo se da nije tako.
Uspela sam da ga napravim iako sam daleko od programera :)
Na ideju da napravim blog došla sam zbog toga što me mnogi od prijatelja pitaju za recepte.
A ja obično kažem: "jaooo, čekaj da se setim kako sam TO napravila"!
Sada toga nema više, čim nešto budem napravila, zapisaću recept na svom blogu do poslednjeg detalja kako ni za koga ne bi bilo nedoumica i zabune.
Volim da eksperimentišem u kuhinji i to BAŠ,  a posebno kada je u pitanju hrana koju volim.
Tada se trudim i trudim... sve dok ne dodjem do, po meni, savršenog ukusa koji proizilazi iz kombinacije različitih ukusa.
Od sada delim sa vama sve svoje tajne kako na ovom blogu tako i na mojoj fb stranici:
https://www.facebook.com/pages/Doma%C4%87ica/582949348385764

Pokušavajući da napravim blog, pojela sam celu pizzu ;)
Ali, ne brinite! Ovo je bila malo zdravija varijanta.
Toliko je bila ukusna da nisam uspela da je fotografišem.
Uskoro će biti ponovo na meniju :).
Do tada, uživajte razmišljajući o njoj.
Laku noć!
Domaćica za vas ;)