kolačići

Friday, December 5, 2014

Posna sarma sa čia semenkama


Posna sarma se može pripremiti na više načina.
Sastojke možete prilagoditi svom ukusu, nema ograničenja.
Sada sam iskombinovalačia semenke sa heljdom i pirinčem.


Sa chia semenkama se srećem prvi put.
Čula jesam za njih i čitala o tome , ali ih nisama kupovala.
Kupio mi ih je moj Koki neznajući šta kupuje.
Ono što sa sigurnošću uvek zna jeste da ću ja sve te semenke sigurno upotrebiti i naći im mesto u kuhinji.


Čia semenke plod su bilje iz porodice metvice. Latinski naziv je Salvia hispanica. Poreklom su iz Meksika i Gvatemale. Chia semenke su kod njih bile vrlo važne u prehrani drevnih naroda, Maja i Asteka koji su im i dali ime. "Chia" na njihovom jeziku znači "jak" ili "moćan".
Pogodne su za vegetarijance i vegane, a samim tim i za dane posta.
Više informacija o ovim semenkama, možete naći na internetu.



Posna sarma sa čia semenkama, sastojci:
4 kašike ulja
1 glavica crnog luka
1 kašičica aleve paprike
75 g pirinča
75 g tostirane heljde
1 kašika čia semenki
2 kašike mlevenih oraha
1 čen belog luka
1 lovorov list
po ukusu: so, kari, kurkuma, biber, ljuta paprika, peršunov list, mleveni ruzmarin (prstohvat,dva)
10 listova kiselog kupusa

Za sos:
1 kašika ulja
1 kašičica aleve paprike
2 kašike čia semenki


Priprema:
Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk.
Kada luk porumeni, dodati alevu papriku i pržiti je nekoliko sekundi. 
Potom dodati dobro opran pirinač, heljdu i chia semenke. 
Dodati sitno iseckan beli luk i sve navede začine po ukusu. 
Uviti sarme na uobičajen način, naređati u ekspres lonac, sipati vodu da ogrezne, staviti list lovora i kuvati 30 minuta od momenta kada provre.
Dok se sarme kuvaju, za sos propržiti alevu papriku na ulju, sipati semenke i dve kašike vode. 
Kada su sarme gotove, sok iz sarmi sipati u smesu od čia semenki, izmešati i preliti preko sarme.
Čia semenke služe za želiranje hrane tako da će ovom sosu dati gustinu.


Kada sam pisala ovaj post, pre dve godine, bilo je raznih komentara na temu čia semenki.
Uglavnom kako su skupe.
Nakon dve godine, čia semenke su dosta jeftinije, pa ukoliko do sada niste pripremili sarmu na ovaj način, savetujem da je napravite.
Fotografije nove i stare, rađene istim mobilnim telefonom.


Ukoliko želite da pripremite sarmu sa drugačijim punjenjem, neke od predloga možete naći na mom blogu.

Posna sarma sa povrćem
Posna sarma sa bundevom
Posna sarma sa orasima  (ovo je prvi post na blogu).

No comments:

Post a Comment