kolačići

Saturday, November 22, 2014

Torta Žaneta

Evo jedna torta pogodna za pod fondan, ali i za ljubitelje jakih torti :)


Neophodni sastojci za kore:
15 belanaca
350 g šećera
300 g sitno mlevenih oraha
50 g prosejanog kakaoa
1 žumance

Neophodni sastojci za fil:
14 žumanaca
300 g šećera
3 dl mleka
40 g pudinga od čokolade
200 g čokolade
2 kesice vanilin šećera
250 g margarina ili maslaca
100 g mlevenih oraha


Priprema:
Za kore umutiti belanca sa šećerom. Kada se šećer otopi, dodati žumance, pa umutiti. Potom dodati orahe i kako i lagano izmešati.
Od ove količine peći 4 kore u modli prečnika oko 23 cm 20 minuta na 170 stepeni, ili na onoliko stepeni na koliko obično pečete ovakve kore.
Obzirom da nije dobro da stoje umućena belanca, mutite ih onoliko puta koliko puta pečete kore.
Obično pečem 2x2 kore, tako da prvo mutim jednu polovinu, posle drugu.

Za pripremu fila prvo karamelizujte 150 g šećera. U karamel sipajte 2 dl mleka i kuvajte na niskoj temperaturi dok se karamel ne otopi.
Ostavite da se ohladi.
Žumanca umutite sa ostatkom šećera, dodajte ostatak mleka kao i puding.
Potom dodajte karamelizovano mleko.
Kuvajte na pari, u loncu za kuvanje na pari ili stavite šerpu u šerpu.
Čokoladu dodajte odmah. Kada voda u šerpi ili loncu počne da vri, mešajte fil neprekidno.
Ne mogu vam precizirati koliko se dugo kuva fil jer sve zavisi od toga koliko vam je lonac u kom kuvate.
Ali, procenićete svakako sami po gustini (fil je gotov kada se čokolada potpuno otopi i puding zgusne).
Sipajte vanilin šećer.
Ostavite da se fil prohladi, kada je mlak, dodajte što sitnije iseckan margarin ili maslac i mešajte neprekidno dok se on ne otopi.
Potom dodajte orahe.
Ostavite fil da se malo duže steže u frižideru, bar 2-3 sata.
Kada fil dostigne gustinu za filovanje, nafilujte tortu-kora, fil, kora fil. sve dok ne utrošite sve kore.
Ukoliko tortu dekorišete fondanom, poslednju koru nemojte premazati filom.
Ukoliko je dekorišete šlagom (ukusnija varijanta) slobodno i poslednju koru premažite filom.







No comments:

Post a Comment