kolačići

Saturday, November 15, 2014

Patin 15-ti: Knedle od povrća


Zadatak za 15.11. su knedle od povrća. Baš sam oduševljena ovom igricom obzirom da su mi i prva i druga tema odgovarale.
Sada ne kasnim sa pripremom, napravila sam knedle na vreme ;)
Da vas podsetim, ovu igricu Patin 15-ti, osmislila je Milkica sa bloga http://mimis-kingdom.blogspot.co.nz/
Recept za Patine knedle od povrća možete videti na fotografiji (fotografija je preuzeta sa sajta Ajme, koliko nas je):


Ja sam knedle pripremila sa manjim izmenama, ali je u sustini to to ;)
Nisam imala kelerabu i kelj, pa sam stavila brokoli.



Neophodni sastojci:
100 g šargarepe
100 g celera
100 g krompira
100 g karfiola
100 g brokolija
1 dl maslinovog ulja
2 kriške hleba
1 jaje
3 kašike brašna
so i biber po ukusu
prstohvat ruzmarina u prahu
prezle po potrebi
ementaler i parmezan po ukusu



Priprema:
Šargarepu, celer i krompir izrendati, na krupnije. Brokoli i karfiol iseckati što sitnije. Povrće dinstati na malo ulja uz povremeno mešanje i dodavanje vode kako se ne bi zalepilo.
Kada je povrće skoro gotovo, nema potrebe dodavati više vode. Voda treba u potpunosti da ispari kako smesa kasnije ne bi bila meka.
Dok se povrće dinsta, propržiti izmrvljen hleb, ali voditi računa da ne zagori.
Kada je povrće gotovo, dodati pržen hleb.
Jaje umutiti sa brašnom, pa sipati u prohlađenu smesu od hleba i povrća. Dodati so i biber po ukusu.
Dodati prstovat ruzmarina i kašiku parmezana.
Smesu dobro umesiti i oblikovati knedle pomoću brašna kako se ne bi lepile za ruke.
Knedle kuvati u kipićoj i posoljenoj vodi. One se ne kuvaju dugo, kada isplivaju na površinu, gotove su.
Ulje koje je preostalo iskoristiti za prženje prezli.
Količinu prezli odredite sami, a ukoliko želite više prezli, dodajte, po potrebi, još ulja.
Kuvane knedle valjati u prezle i posuti ih rendanim ementalerom i parmezanom.


Knedle sam servirala uz baren brokoli i svežu papriku i paradajz. Koristim dok još ima svežeg povrća.


Ovako pripremljene knedle od povrća su mi se baš, baš, baš, dopale. Verujem da ću ih pripremati još koji put.
Ja sam stavila malo više bibera jer su po meni tako ukusnije.
Nisam pravila prevelike knedle, već prečnika oko 4-5 cm.
Takođe, nisam dodavala mleko kao što piše u Patinom receptu jer nisam imala dovoljno hleba, a smatram da je mleko nepotrebno. Koristila sam stavila umesto zemički. Mislim da to ne menja ukus knedli.
Zbog manje hleba, upotrebila sam samo jedno jaje. Ukoliko se stavlja količinma zemički kao u Patinom receptu, mislim da je dovoljno dodati još jedno jaje, bez mleka.
Ali knedle su ispale dobro bez obzira na sve te male izmene, nisu ni tvrde, ni gnjecave ni meke...
Taman su po mom ukusu ;)
Probajte ih obavezno!




4 comments:

  1. Super su ti knedle ispale...meni su bile ok, ništa posebno ali sudova za pranje, koliko hoćeš. Ja ću ih drugi put praviti malo drugačije.Prijatno i uživaj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudovi su mi bili najveći problem, ali ukus mi je skroz super, možda zato što ne jedem meso ;)

      Delete
  2. Dobitna kombinacija . I ja volim karfiol i brokoli . Odlično izgledaju .

    ReplyDelete