kolačići

Wednesday, October 1, 2014

Humus i Falafel Ili 2 od 1 ;)



Čitala sam razne polemike na temu falafela, da li ga praviti od sirovih ili kuvanih leblebija-nauta. Kao što sam već pisala, uvek ga pripremam od kuvanog nauta i nikada mi se ne raspada. Mislila sam da ću izbaksuzirati, ali nisam.
Dopada mi se ovaj ćuftast ukus i ne bih da ga menjam..
Posebno mi se dopada što tokom prženja ne upija puno ulja.
Ovo je moj način pripreme, a vi ga slobodno prilagođavajte svom ukusu.
Falafel je tradicionalno istočnjačko jelo, poreklom je iz Libana i Palestine.



Neophodni sastojci:
200 g sirovih leblebija
Po ukusu: so, biber, aleva paprika, kim, susam i beli luk
Crni luk (za falafel)
2 kašike crnog brašna (za falafel)
3 kašike svetlog susamovog ulja (za humus)


Falafel najčešće pripremam kada i humus. Skuvam oko 200 g sirovih leblebija (prethodno natopljenih u 3 puta većoj količini vode minimum 8 sati) 20 minuta u ekspres loncu.
Kada su kuvane, ocedim vodu i sačuvam je.
Leblebije ostavim da se malo prohlade, pa u njih dodam: kašičicu mlevenog kima, 3 kašike pečenog susama, kašičicu aleve paprike, 1 čen belog luka, 1 kašičicu morske soli.
Sve to sameljem štapnim mikserom. Dok miksam, dodajem po malo vode u kojoj su se leblebije kuvale, ali ne više od 5 kašika.
Potom odvojim pola smese sa strane koju kasnije koristim za falafel.

U prvu polovinu dodam još vode u kojoj su leblebije kuvale. Vodu dodajem postepeno, oko 1-1,5 dl vode.
Na kraju dodam 3 kašike svetlog susamovog ulja i dobro izmiksam.
Koliko ćete tečnosti dodati, isključivo zavisi od toga koju gustinu želite da dobijete.
Uzmite u obzir da će humus postati čvršći kada odstoji.
Sve navedene začine možete prilagoditi ukusu.
Humus pospite čime želite. Ja sam sada koristila čili i pečen susam, takodje i malo susamovog ulja, ali mislim da nema potrebe prelivati ga uljem.



U drugu polovinu dodam 1 kašiku sitno iseckanog crnog luka, još malo soli i bibera.
Potom 2 kašike brašna i oko 2 kašike preostale tečnosti od kuvanja.
Sodu bikarbonu ne stavljam uvek (ukoliko je stavljate, na vrh noža, ostavite da smesa odstoji oko 15 minuta).
Zatim rukom oblikujte pljeskavice željene veličine, a ruke pospite brašnom kako vam se smesa ne bi lepila.
Od ove količine obila sam 3 falafela prečnika oko 6 cm.
Pržim ga na malo vrelog ulja, po nekoliko minuta sa obe strane, dok ne porumeni.

Ovog puta sam ih dodatno začinila-jedan sam posula parmezanom:


 jedan origanom i peršunom:

 i jedan pečenim susamom:


Ovog puta je sveža paprika odigrala bitnu ulogu. Poslužila sam je i uz humus i uz falafel.
Pa ko voli, nek’ izvoljeva.

P.S. Koliko me sećanje služi, obzirom na godine, mislim da sam se oko pripreme falafela, a možda i humusa, prilikom prvog pripremanja "konsultovala" sa Lepim Brkom (ako znate ko je to) na sajtu Gastronomad.
Beskrajno sam mu zahvalna zbog toga
Moj savet je da eksperimentišete u kuhinji kada god ste u mogućnosti.

Do sledećeg druženja...
Veliki pozdrav svima!





No comments:

Post a Comment