kolačići

Tuesday, October 21, 2014

Grčka halva po receptu Aggelosa Ypokamisasa


Neophodni sastojci:
150 g maslaca ili maslinovog ulja
300 g krupnog griza
450 g šećera
600 ml vode
narandžina kora
štapić cimeta
aroma vanile
proizvoljna količina suvog grožđa

Za dekoraciju:
sveži listovi nane
seckani orasi
suvo grožđe
med


(Na fotografiji je halva koju je napravio grčki poslastičar)

Priprema:
Maslac istopiti na rigli, pa dodati griz.
Pržiti uz mešanje dok griz ne dobije zlatno braon boju.
Voditi računa da griz ne zagori.

Dok se griz prži, skuvati sirup - staviti šećer i vodu, pa dodati suvo grožđe, cimet i rendanu koru narandže.
Kada je sirup gotov, dodati aromu vanmile i izvaditi štapić cimeta.
Sirup ne treba kuvati dugo, na laganoj temperaturi oko 10 minuta.

To vreme je dovoljno i da se griz isprži, takođe, na nižoj temperaturi.

Sirup skloniti sa ringle i ostaviti da se malo odmori, gotovo nekoliko sekundi, pa ga preliti preko griza i promešati.

Ostaviti da se halva odmori, kako bi se sastojci sjednili, tj. sirup upio u griz.
Šerpu treba pokriti krpom,
Sastojci će se sjediniti za par minuta.

Nakon toga servirati halvu - možete je stavljati u modlice ili sipati u neku veću posudu, pa kada se malo ohladi, seći na parčad.
Grčka halva se može služiti i topla i hladna.
Halvu dekorisati navedenim sastojcima koje je preporučio Aggelos Ypokamisas.

Ja nisam imala listove nane, pa sam ih zamenila komadićima narandžine kore.
Nemojte stavljati puno meda jer će vam poslastica biti preslatka.
Med možete stavljati na tanjir, dekoracije radi, ali možete i poprskati halvu zbog arome.



Napomena:
Jako je važno kakav griz koristite. On mora biti krupan.
Griz koje je koristio poslastičar Aggelos Ypokamisas je bio dosta krupniji od ovog koji sam ja našla.
Grčki griz ima drugačiju boju od našeg, podseća na kukurizni, ali nije.
Gospodin Aggelos Ypokamisas je rekao da je u Grčkoj griz jednostavno takav.
Sve sastojke koje je on doneo sam videla, ali i konstatovala da ću takav griz ovde malo teže naći.
Ali, to je taj ukus samo što je tekstura njegove halve bila ipak malo drugačija.
On je koristio grčki med sa Halkidikija, a ja naš livadski.
Štapić cimeta nisam mogla da nađem, negde se zagubio, pa sam ga zamenila mlevenim cimetom, ali stavila sam manju količinu nego što je jedan štapić (1/4 kašičic).
Slobodno eksperimentišite sa količinama začina i prilagođavajte ih svom ukusu.
Takođe, ukoliko postite, maslac možete zameniti maslinovim uljem.
Saetujem da sačekate da se halva ohladi da ne biste ispekli jezik kao ja ;).
Takođe, bolja je kada je hladna, nekako je manje slatka.
Meni je šećer uvek slađi dok je topao nego kada se ohladi.


Kako je priprema halve izgledala na Gastro Festu, pogledajte OVDE.

No comments:

Post a Comment