kolačići

Thursday, October 30, 2014

Crne pogačice sa čvarcima


Neophodni sastojci:
1 kg crnog brašna (tip 850 ili 950)
1 kašika šećera
1 kašika soli
1 kašičica bibera
500 ml mleka
3 jajeta
20 g svežeg kvasca
500 g mlevenih čvaraka (ja ih tako kupujem, a ako ih meljete sami, koristite 400 g čvaraka i 100 g masti, ukoliko su čvarci masniji, ukoliko su suvi, pola, pola)

Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
1 kašika mleka
1 kašičica soli
po potrebi kim



Priprema:
U večoj vangli sjednite brašno, so, šećer i biber. Umutite jaja, mleko i kvasac. Potom umesite testo na uobičajen način. Ostavite ga da prenoći u frižideru, a prethodno ga dobro upoakujte u kesu ili rastegljivu foliju kako se ne bi sušilo.
Ukoliko nemate vremena za noćenje testa, kvasac stavite prvo da nadođe (kvasac razmutite u malo mleka, dodajte šećer i malo brašna i ostavite da naraste), pa testo umesite sa mlakim mlekom.
Bilo kako bilo, pogačice ne mogu da ne budu dobre.
Naraslo testo rzvijte što je tanje moguće i premažite ga mlevenim čvarcima, presavijte ga na pola, pa premažite ponovo. Postupak ponavljajte sve dok možete testo da presavijate-što više to bolje.
Čvarke mažite tanko.
Ostavite da testo odstoji oko pola sata, pa ponovite postupak razvijanja i premazivanja s tim što ga ovog puta ne treba razvijati tanko.
Ponovo ostavite testo da se odmara pola sata i ponovite postupak premazivanja, pa ponovo na odmor ;).
Sada razvijte testo debljine  oko 2 cm i secite pogačice željenih oblika.
Ja sam sekla u obliku kvadrata jer mi je to bilo najjednostavnije.
Ređajte ih u pleh koji nije potrebno premzaivati mašću.
Umutite jaje sa mlekom i solju, premažite pogačice, pospite ih kimom i ostavite da odstoje na toplom sat vremena.
Pecite ih u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 25 minuta ili po želji duže, kako ko voli ;)


P.S. Pogačice sam sasvim slučajno napravila od crnog brašna, bila je u pitanju greška u pakovanju, ali ispale su dobro. Svakako ih možete praviti i od belog brašna.
Biber i kim nemojte izbacivati jer to nije to bez njih ;).


No comments:

Post a Comment