kolačići

Wednesday, September 3, 2014

Heljda, šargarepa i blitva



Heljda je biljka poreklom iz centralne Azije. Naučno je utvrđeno da je izuzetno zdrava i lekovita.
Heljda se koristi za bolesti disajnih organa, hipertenzije, nesanice, glaukoma. Poboljšava memoriju i koncentraciju, leči bolesti želuca i creva, a pomaže i u slučaju malokrvnosti, gojaznosti i nervne napetosti.
Poznata je kao zdrav dijetetski proizvod, koristi se u mnogim dijetama. Prijatnog je ukusa. Pogodna je i za vegeterijansku ishranu, jer sadrži znatan procenat proteina. Pite od heljde kao i palačinke od heljde su vrlo popularni recepti i na našim prostorima.
Preporučuje se i kao hrana za decu i trudnice.
Od ljuspica se pravi medicinski jastuk od heljde koji ublažava tegobe i garantuje čvrst san.
Takođe je medonosna biljka, a heljdin med poznat je kao jedan od najkvalitetnijih.

Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.
Važno:
Insekti ne napadaju heljdu.
Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.





Neophodni sastojci:
50 g crnog luka
2 kašike ulja
300 g šargarepe
1 šolja tostirane heljde
3 lista blitve
od začina kombinujte: so, biber, beli luk, kari, đumbir...



Priprema:
Crni luk sitno iseckati i pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
Ddodati iseckanu šargarepu, eljdu i dve šolje vode. Kuvati desetak minuta, pa dodati iseckanu blitvu i začine.
Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti od toga koju gustinu želite.
Kuvati još oko 5 minuta dok heljda skroz ne omekša.
Ovako pripremljenu heljdu možete služiti uz bilo koje meso ili uz grilovan tofu, u zavisnostzi od toga da li ste vegetarijanac, da li postite ili ne.



No comments:

Post a Comment