kolačići

Thursday, July 24, 2014

TORTA 36-ta

Došao je i taj, dugo očekivani, dan-moj rođendan :).
Ove godine nisam bila kod kuće, mada se to često i inače dešava.
Uvek tortu pripremam sama gde god da se nalazim.
Ove godine sam je pripremala baš na taj dan, što mi inače nije praksa jer je torta najukusnija kada odstoji makar jedan dan.
Ali, bilo kako bilo, torta je i izgledom i ukusom zadovoljila goste, tačnije, moje drage domaćine.
Za ovaj rođendan nisam pripremala slanu zakusku jer smo ga proslavili u restoranu.
Obično volim baš sve a napravim sama, ali preživela sam :)
Inspirisana morem i prirodom, kamenim kućama... napravlila sam rustičnu tortu :)




Kore:
8 belanaca
8 kašika šećera
4 kašike kokosa
5 kašika brašna
1 prstohvat praška za pecivo
nekoliko kašika mleka
3 kašike marmelade od kajsija
3 kašike marmelade od jagoda



Fil1:
200 g šećera
3 pudinga od vanile
100 g putera ili margarina
2 kesice vanilin šećera
7,5 dl mleka
50 g kokosa

Fil2:
2 kesice šlag kreme od vanile
2,5 dl mleka


Još je potrebno:
200 g čokolade
600 g malina
200 g trešanja ili višanja




Priprema:
Kora: umutiti čvrsto belanca sa šećerom, pa dodati kokos, brašno i prašak za pecivo. Lagano izmešati i peći u plehu dimenzija oko 30x30 25 minuta na 150 stepeni. Kora treba da ostane svetla i meka. Koru iseći na tri dela i poprskati je mlekom. Marmelade izmešati i premazati kore.

Fil: umutiti žumanca sa šećerom, dodati puding i vanilinin šećer, pa umutiti ponovo sa 2 dl mleka. Ostatak mlek staviti da provri. Kada provri, ukuvati smesu koju ste prethodno umutili. Kada provri, kuvati pet minuta uz neprekidno mešanje na niskpoj temperatiuri, kako fil ne bi zagoreo. Potom odmah dodati margarin ili puter i mešati i dalje neprekidno dok se on ne otopi. Dodati kokos i ostaviti fil da se skroz ohladi.

Umutiti šlag kremu sa mlekom, pa dodati u ohladjen fil. Dobro izmešati.

Dekoracija:
Čokoladu izlomiti na sitnije komade i staviti u pleh koji ste obložli folijom ili papirom za pečenje. Papir ili folija treba da budu dimenzija 25*25 (priblizno). Staviti u rernu i uključiti na 50 stepeni. Povremeno proveravati da li se čokolada otopila. Kada se skroz istopi, izvaditi iz rerne i kašikom razmazati po celoj površini folije. Staviti u frižider da se dobro stegne, a nakon toga je izlomiti na komade zeljene veličine.


Filovati tortu: kora, fil, kora, fil, kora, fil. Preko poredjati maline i trešnje, a okolo zalepiti komade čokolade. Ostaviti tortu da odstoji bar tri sata u frižideru, a potom služiti :)



P.S. rođendan mi nije danas, ali nisam stigla ranije da napišem recept :)



No comments:

Post a Comment