kolačići

Monday, June 2, 2014

VARIVO OD BORANIJE



Boranija je veoma hranljivo povrće iz roda mahunarki. Poreklom je iz Meksika, ali se koristi u ishrani skoro u svim zemljama sveta. U Evropu je boranija doneta u 16. veku. Boranija (Phaseolus vulgaris) se preporučuje za ishranu zbog svojih bioloških i lekovitih sastojaka.
Boranija nikada nije postala zastupljena na našoj trpezi kao pasulj, ali bi trebalo  konzumirati je češće jer sadrži dosta hranljivih sastojaka.
Boranija ima veliku biološku, a relativno malu energetsku vrednost, pa je po sastavu sličnija povrću nego mahunarkama.
Mahuna boranije sa zrnima koristi se tako što se kuva: sveža, smrznuta, sušena ili konzervirana. Priprema se kao glavno jelo bez mesa, ali i sa raznim vrstama mesa ili sa pečurkama, bademima, lešnicima. Može se kuvana koristiti i kao dodatak salatama.
Boranija se mora kuvati, pošto nekuvana ima štetne sastojke. Preporučuje se za dijetalnu ishranu i deci i trudnicama.

Neophodni sastojci:
1 mala glavica crnog luka
3 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
1 veća šargarepa
500 g očišćene boranije
300 g očišćenog krompira
3 kašike ovsenih pahuljica
1 kašičica soli
3 čena belog luka
peršunov list



Priprema:
Na vrelom ulju propržiti sitn iseckan crni luk i šargarepu. Potom dodati alevu papriku. Pržiti je nekoliko sekundi, dok ne zamiriše, pa sipati šolju vode. Dodati iseckanu boraniju i krompir.
Kuvati 15-tak minuta, pa dodati ovsene pahuljice, sitno iseckan beli luk i so.
Dodati još jednu šolju vode i kuvati još 5 minuta.
Ako boranija nije meka, kuvati još malo.
Dodati iseckan peršunov list.
Ukoliko volite čorbastije varivo, dodajte još vode po želji.
Takođe, od začina možete dodati sve ono što je po vašem ukusu.
Ja najčešće dodajem i biber i tucanu ljutu papriku.


No comments:

Post a Comment