kolačići

Sunday, June 1, 2014

Palačinke od karfiola


Karfiol sadrži dosta lekovitih materija.
Stručnjaci kažu da veoma povoljno deluje na organizam u borbi protiv mnogih bolesti, pa ga treba uvrstiti u ishranu.
Karfiol se u ishrani koristi sirov (kao salata…), kuvan (supa ili čorba bez mesa ili sa mesom), pohovan, kao dodatak jelima (supi), ali i ukiseljen, kao zimska salata (turšija)…
Pored cvasti, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, karfiol se preporučuje u dijetalnoj ishrani, ali je povoljan i u ishrani trudnica.
U ishrani se koristi cvast i lišće zato što imaju najviše korisnih sastojaka. Za dijetalnu ishranu je povoljan pošto se teže vari, pa drži sitost. Karfiol nije pogodan za osobe koje boluju od crevnoželudačnih bolesti.
Pošto je osetljiv, karfiol se može ubran čuvati nekoliko dana van frižidera, a i u frižideru samo nekoliko dana.
Može se čuvati i u zamrzivaču, ali nije istog ukusa kao svež.

Neophodni sastojci:
300 g karfiola
3 jajeta
1 dl mleka
4 kašike brašna
po ukusu so i biber
po potrebi ulje za prženje



Priprema:
Karfiol obariti u kipućoj vodi. Kuvati ga oko 10 minuta.
Ocediti ga i izblendirati štapnim mikserom.
Kada se prohladi, dodati jaja, mleko, brašno, so, biber i ponovo izmiksati.
Palačinke peći na dobro zagrejanom i nauljenom  tiganju.
Veličinu palačinki odrediti po želji.
Mislim da je bolje praviti manje, kako se ne bi lepile i kako bi se pre ispekle.
Peći ih sa obe strane dok ne porumene.
P.S. smesa treba da bude dosta gušća nego za obične palačinke.
Palačinke služiti uz sezonsku salatu.




No comments:

Post a Comment