kolačići

Monday, July 14, 2014

TORTA SA JAGODAMA I ČOKOLADOM


Jagode su rod skrivenosmenica iz porodice ruža. Postoji više vrsta jagoda, a ja najviše volim šumske.
Jagoda je voće neodoljivog ukusa, mirisa i izgleda,a  pored toga je i vrlo lekovita.
Zato bi trebalo da ih konzumirano što više u sezoni, posebno u svežem obliku, bez dodavanja šećera ili zaslađivača.
Lekovita svojstva jagoda poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za lečenje se može koristiti koren i lišće jagoda.
Jagode sadrže  C vitamin, A vitamin, vlakna, gvožđe i folnu kiselinu koja je, između ostalog, neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.
Jagode je najbolje jesti sveže, na prazan zelidac ili između obroka. Ako se jedu  nezašećerene, odlično gase žeđ, a smeju ih jesti i dijabetičari.
O jagodama se može pisati dosta, ali da pređemo da jednu manje zdravu upotrebu jagoda :)



Neophodni sastojci za kore:
8 belanaca
160 g šećera
200 g mlevenih oraha
1 kašika brašna

Neophodni sastojci za fil:
8 žumanaca
160 g šećera
2 pudinga od čokolade
1/2 l mleka
200 g čokolade
1 kesica vanilin šećera
150 g putera ili margarina

Neophodni sastojci za dekoraciju:
300 ml slatke pavalake
300 g očišćenih jagoda

Priprema:
Kore:
Umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi.
Dodati orahe i brašno i lagano izmešati.
Od ove količine ispeći 2 kore dimenzija oko 16*30 ili peci u većem plehu, pa preseći na pola.
Koru peći 20 minuta na 150 stepeni.

Fil:
Umututu žumanca sa šećerom, potom dodati puding i mleko i mutiti dok se sastojci ne sjedine.
Kuvati fil na nižoj temperaturi, a kada počne da vri, dodati čokoladu i kuvati uz neprekidno mešanje dok se fil ne zgusne, a čokolada ne otopi. Dodati vanilin šećer.
U mlak fil dodati maslac i mešati dok se on ne otopi.
Ostaviti fil da se dobro ohladi u frižideru.

Potom filovati tortu na sledeći način:
Na koru staviti sav fil, pa preklopiti drugom korom, preko nje namazati umućenu slatku pavlaku, a preko pavlake poređati komade jagoda.
Torta bi trebalo da odstoji nekoliko sati u frižideru pre služenja.


No comments:

Post a Comment