kolačići

Wednesday, May 7, 2014

Sos od mirođije


Mirođija je i začin i lek - 2 u 1. 
Njena postojbina je istočna obala Sredozemnog mora. 
Ona pomaže u smirivanju nervoze i otklanjanju nesanice. 
Ubrzava peristaltiku creva, koristi se protiv nadimanja i drugih problema sa varenjem.
U srednjevekovnoj Evropi se pripremao ljubavni napitak, moraću da proverim da li deluje :)
Mirođija se koristi za salate, posebno od krastavaca, za pripremanje zimnice.
Grašak bez mirođije nije grašak, po mni. 
Ali, ipak sos od mirođije je nešto u čemu njen ukus posebno dolazi do izražaja.
Sos od mirođije najčešće pripremam uz baren krompir.
A uz sve to možete dodati i neko meso, npr. belo meso - pohovano ili grilovano!


Neophodni sastojci:
1 kašika maslaca
2 kašike brašna
3 vezice mirođije*
1/2 l mleka
1 dl vode
1 kašičica mešavine začina
1/2 kašičice soli
prstohvat bibera
*vezice su bile manje, zato sam upotrebila tri. Količinu mirođije, prilagodite ukusu.


Priprema:
Na zagrejanom maslacu propržiti brašno. 
Potom dodati dobro opranu i iseckanu mirođiju. 
Izmešati i dodavati mleko postepeno uz neprekidno mešanje. 
Kada završite sa mlekom, dodajte vodu i začine.
Sos od mirođije treba da vri nekoliko minuta.
Obarite krompir, prelijte ga  toplim sosom i uživajte u ručku!



No comments:

Post a Comment