kolačići

Sunday, May 11, 2014

POHOVANE TIKVICE


Znam da ovo nije najzdraviji način pripremanja hrane, ali ni tikvice proizvedene u ovo doba godine nisu najzdravije. Tako da, minus i minus daju plus :)
Jednostavno, nisam mogla da im odolim.

Neophodni sastojci:
2 mlade tikvice, oko 500 g
2 jajeta
so i biber po ukusu
brašno i ulje po potrebi


Priprema:
Tikvice dobro oprati. Ako su potpuno sveže, nije potrebno ljuštiti ih.
Iseći ih na šnite debljine oko 5 mm. Malo ih posoliti kako bi pustile tečnost na koju će se zalepiti brašno.
Jaja umutiti sa malo soli, biberom i jednom kašikom brašna.
Tikvice prvo valjati u brašno. Bitno je da se brašno dobro zalepi sa svih strana. Potom i umakati u jaja i pržiti na vrelom ulju dok ne porumene sa jedne i druge strane. 
Vrlo je važno da ulje bude dobro zagrejano jer će u suprotnom tikvice upiti previše masnoće.
A da li je ulje dovoljno vrelo, možete proveriti tako što ćete sipati kap jajeta ili prstohvat brašna. Ako se jaje ili brašno odmah počnu pržiti, znači da je ulje spremno za tikvice :)
Kada su gotove, tikvice stavljati na kuhinjski ubrus kako biste otklonili višak masnoće.
Po meni, tikvice pripremljene na ovaj način, najbolje se slažu uz pire od krompira i neku svežu salatu.



No comments:

Post a Comment