kolačići

Thursday, May 15, 2014

KROMPIR ČORBA


Nutricionisti su do skoro stavljali krompir u drugi plan zbog velike količine ugljenih hidrata. Ali, istraživanja su pokazala drugačije. Krompir je zdraviji nego što ljudi misle.
Hranljiva vrednost krompira potiče od ugljenih hidrata, koji su uglavnom u obliku skroba. On je složeni ugljeni hidrat. Daje nam energiju razlaganjem do glukoze. Belančevina ima malo (oko 2%), ali su visokovredne. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, tako nazvane je organizam ne može da ih sintetiše. Po sadržaju lizina i hislidina prevazilazi majčino mleko.
Sadrži dosta minerala i vitamina.

Neophodni sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
50 g crnog luka
50 g praziluka
50 g šargarepe
200 g oljuštenog krompira
2 kašičice sitnog, suvog, povrća
prstohvat bibera
prstohvat đumbira
1 kašičica morske soli
1/2 šake seckanog peršunovog lista
2 kašike pavlake za kuvanje


Priprema:
Crni luk, praziluk i šargarepu iseckati na što sitnije komade i pržiti ih kratko na zagrejanom ulju uz neprekidno mešanje. 
Potom dodati rendan krompir i 1l vode. Kuvati 10 minuta, pa dodati sve navede začine osim peršunovog lista. Kuvati 5 minuta. 
Dodati iseckan peršunov list i pavlaku.




No comments:

Post a Comment