kolačići

Tuesday, May 13, 2014

Kraljevska torta


Retko kada i retko šta pravim tačno po receptu. 
Bez obzira što profesionalni kuvari i poslastičari kažu da u kuvanju može da se eksperimentiše, a da se torte i kolači  prave tačno po receptu, ja rizikujem i u jednom i u drugom slučaju.
Ne ispadne uvek sve najbolje prvi put, ali  več drugi put nema problema.
Najveći problem mi je da dam ime jelu, kolaču ili torti, pa ako je neko raspoložen da kumuje, neka mi se javi :)
Ova torta je plod moje mašte i moje kreativnosti, kako iznutra tako i spolja.
Najviše volim osobe koje mi dozvoljavaju da sama odlučim kako će izgledati torta,a i kakvog će ukusa biti.
U ovom slučaju želja je bila samo da torta bude LEPO, lepo, LEPO, ukrašena.
I, naravno, da bude čvrsta, čokoladna, pošto je morala da putuje na venčanje.
U pitanju je bilo venčanje mog školskog druga, a njegova tetka me je angažovala za tu priliku.
Nadam se da su svi bili zadovoljni ;)
P.S. čula sam da je torta brzo "nestala" i da nisu uspeli da je fotografišu.


Neophodni sastojci za jednu koru (a potrebno je ispeći 4 kore):
4 velika belanceta
100 g šećera
1 kašičica žumanceta
100 g mlevenih oraha
20 g mlevene plazme
1/2 kašike brašna

Neophodni sastojci za prvi fil:
preostala žumanca
4 cela jajeta
400 g šećera
400 g čokolade
2 kesice vanilin šećera
350 g mararina ili putera
1 dl slatke pavlake

Neophodni sastojci za drugi fil:
2,5 dl mleka
40 g pudinga od čokolade
100 g čokolade
125 g margarina ili putera
1 kašika šečera u prahu.
100 g mlevenih oraha

Priprema kora:
Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi. Nakon toga dodati žumance i umutiti.
Sve suve sastojke dobro izmešati i dodati ih u belanca, pa lagano izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili.
Koru peći u šerpi prečnika oko 23 cm ili od 4 l koju ste prethodno premazali margarinom iposuli oštrim brašnom.
Koru treba peći na 150 stepeni 17 minuta.
Isti je postupak za sve 4 kore.

Priprema prvog fila:
Žumanca i cela jaja umutiti sa šećerom. Mutiti sve dok se šećer skroz ne otopi, a smesa ne postane penasta i sjajna.
Fil kuvati na pari.
Kada "provri", kuvati oko pet minuta uz neprekidno mešanje, pa dodati izlomljenu čokoladu i vanilin šećer.
Kuvati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti fil da se prohladi. Kada je mlak, dodati omekšan margarin ili puter i mešati varjačom dok se on ne otopi i ne sjedini sa filom.
Ovaj fil ne treba mutiti mikserom.
Ostaviti fil na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi, pa dodati umućenu slatku pavlaku.

Priprema drugog fila:
U 1/2 dl mleka razmutiti puding, a ostatak mleka ostaviti da provri zajedno sa čokoladom, potom ukuvati puding. Puding ohladiti, pa dodati margarin umućen sa šećerom u prahu.
Sipati orahe i izmešati.
Dodati 6 punih  kašika prvog fila i sve dobro izmešati.
Oba fila staviti u frižider da se dobro ohlade.

Tortu filovati na sleći način: kora, prvi fil, kora, drugi fil, kora, prvi fil, kora.
Tortu po želji možete ukrasiti slatkom pavlakom. Za ovu tortu je potrebno 500 ml slatke pavlake.


No comments:

Post a Comment