kolačići

Wednesday, April 9, 2014

Varivo od sočiva



Umesto pasulja možete pripremiti sočivo. Ono je vrlo zahvalno za upotrebu, brzo se sprema, a sadrži mnogo hranljivih sastojaka - ima dosta minerala, posebno gvožđa, a takođe ima i dosta belančevina.
Sočivo je namirnica vrlo bogata energijom, pa je posebno preporučljivo za osobe koje su fizički aktivne.
Stručnjaci kažu da sočivo uvek treba kombinovati sa nekom žitaricom jer se na taj način dobija uravnotežen obrok - sveukupan sastav aminokiselina.
Više o sočivu možete pročitati na internetu
Najčešće ga kombinujem sa ovsenim pahuljicama.

Neophodni sastojci:
50 g crnog luka
2 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
300 g šargarepe
300 g sočiva
4 kašike ovsenih pahuljica
3 manje crvene paprike
1 čen belog luka
prstohvat bibera
prstohvat đumbira
1 lovorov list
1 kašičica morske soli
1 kašika iseckanog peršunovog lista




Priprema:
Sočivo dobro oprati, preliti vodom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Crni luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
Nakon toga dodati alevu papriku, šargarepu iseckanu na kolutove, sočivo i ovsene pahuljice. Sipati dve šolje vode.
Papriku malo prepeći na ringli, tek da zamiriše, pa staviti u šerpu.
Kuvati 20 minuta uz dodavanje vode po potrebi, a nakon toga dodati sve preostale začine i kuvati jos nekoliko minuta. Beli luk je potrebno sitno iseckati ili zgnječiti kroz presicu za beli luk.
Količinu vode odrediti u zavisnosti od toga koju gustinu želite da dobijete.



Napomena: ukoliko sočivo niste ostavili da nabubri pre kuvanja, nista strašno, samo ćete ga kuvati malo duže.


No comments:

Post a Comment