kolačići

Wednesday, April 2, 2014

Posne sarmice od zelja


Zelje je u jeku sezone, ne propustite ga.
Od zelja se mogu praviti razne pite, čorbice, ali uglavnom vole sarmice pripremljene na klasičan način - sa mesom.
Moje sarmice od zelja su posne, nemaju puno sastojaka, brzo se pripremaju, a ukusne su.
Savetujem da ih probate.


Posne sarmice od zelja, sastojci:
1 glavica crnog luka
4-5 kašika ulja
1 kašika aleve paprike
30 listova zelja
30 kašičica pirinča
2 kašičice mešavine začina

3-4 kašike pečenog, mlevenog, susama
1 čen belog luka

1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera




Posne sarmice od zelja, priprema:
Sitno iseckan crni luk pržiti dok ne porumeni.
Dodati alevu papriku i pržiti nekoliko sekundi.
Nakon toga dodati pirinač koji ste prethodno oprali.
Doliti dve šoljice vode.
Na laganoj temperaturi kuvati dok se voda ne upije.
Dodati so, biber, mešavinu začina, susam i sitno iseckan beli luk.
Listove zelja preliti kipućom vodom, odmah odliti i preliti hladnom vodom.
Uviti sarmice.
Naliti vodom da ogrezne i kuvati oko pola sata na nižoj temperaturi (ili peći u rerni).
Prilikom služenja ih možete posuti pečenim susamom.


Napomene:
Ukoliko odlučite da sarmice uvijate od zelja koje nije blanširano, skinite žilu.
Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice...
Umesto zelja možete koristi listove raštana.


Ovo je stara fotografija, od pre 3 godine.



No comments:

Post a Comment