kolačići

Friday, April 11, 2014

KARFIOL ČORBICA


"Tajni sastojak" u ovoj čorbici je proso. Proso je bezglutenska žitarica koja se na našim  prostorima ne koristi previše u ljudskoj ishrani. Ali, savetujem vam da je uvrstite u ishranu iz razloga što je vrlo zdrava žitarica-održava balans organizma, smanjuje njegovu kiselost, a povećava baznost, sami tim omogućava organizmu da se uspešno bori protiv mikroorganizama.
Sadrži belančevine, aminokiseline, vitamine B grupe-folnu kiselinu tj. vitamin B9 koji je važan za funkcionisanje svake ćelije, a posebno je bitan za stvaranje crvenih krvnih zranaca.
Folna je kiselina je vrlo bitna u trudnoći jer ima vrlo važnu ulogu u razvoju ploda.
U ishrani se koristi oljušten proso, nemojte kupovati neoljušten.

Neophodni sastojci:
1 kašika ulja
150 g šargarepe
50 g zelena
3 kašike prosa
300 g karfiola
1 kašičica morske soli
1 kašika iseckanog peršunovog lista
prstohvat bibera
prstohvat đumbira
1 kašičica lanenog semena
1 dl pavlake za kuvanje

Priprema:
Izrendanu šargarepu i zelen, propržiti na ulju vrlo kratko uz neprekidno mešanje.
Nakon toga sipati 1 l vode, proso koji ste prethodno oprali i karfiol koji je potrebno oprati i iskidati na manje cvetice.
Kuvati 15-tak minuta, dok karfiol ne omekša. Dodati so, biber, pavlaku za kuvanje, đumbir i 1/2 kašike peršunovog lista.
Prilikom služenja, čorbicu posuti semenkama lana i preostalim peršunovim listom.
Ukoliko postite, nemojte dodavati pavlaku za kuvanje. Čorbica je podjendnako ukusna i sa njom i bez nje.
Recept je poslat Recepti.com za Moja kuhinjica nagradni konkurs.

No comments:

Post a Comment