kolačići

Sunday, April 6, 2014

BESKVASNI HLEB


Priprema ovog hleba zahteva malo više vremena i malo rutine, ali ne treba da brinite. Dovoljno je da ga jednom, eventualno dva puta, napravite i shvatićete da nije u pitanju nista komplikovano.
U pripremi ovog hleba je vreme najbitniji faktor jer njegova priprema traje 48 sati.
Nemojte zbog toga odustajati od njegove pripreme.
Kada ga jednom budete napravili i probali, pravićete ga uvek,
Najlepši je dok mlak i kada je premazan puterom, posut morskom solju i nekim aromatičnim biljkama poput origano, ruzmarina, peršunovog lista...
A naravno, možete od njega praviti ukusne sendviče i kanapee :)

Neophodni sastojci:
400 g crnog brašna-tip 950
100 g ražanih pahuljica
15 g kima
2,5 dl vode
1/2 kašičice morske soli.

Priprema:
Umutiti 200 g brašna, pola količine soli i 1,5 dl vode.
Smesu umutiti u porcelanskoj ili staklenoj posudi i poklopiti.
Ostaviti da smesa fermentise. Neophodno je da stoji 24h osim ukoliko u prostoriji nije jako toplo, u tom slučaju je dovoljno i 12h.
Kada smesa fermentiše, tj. kada se pojave mali mehurići, kao na slici, možete nastaviti sa pripremom beskvasnog hleba.

U fermentisanu smesu dodati sve ostale sastojke i preostalu količinu vode i dobro umesiti testo.
Šerpicu prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i staviti hleb.
Neopodno je da hleb ponovo odstoji izvesno vreme, dok duplo ne naraste.
Šerpicu poklopite i stavite na neko toplo mesto.
Ako hleb pravite u zimskim danina, stavite ga pored grejnog tela.
Proces fermentacije možete ubrzati i tako što ćete šerpicu u kojoj je hleb staviti u posudu sa toplom vodom i ušuškati krpama.
Vodu je potrebno zameniti kada se ohladi.
Voda ne bi trebalo da prelazi 50 stepeni.
Kada konstataujete da se hleb udvostručio, možete ga peći.

Rernu zagrejte na 150 stepeni i stavite hleb da se peče. Šerpica treba da bude poklopljena tokom 30 minuta pečenja.
Nakon tog vremena, skinite poklopac, pojačajte temperaturu na 180-200 stepeni i pecite hleb još pola sata.
Uživajte u mirisnom hlebu!

No comments:

Post a Comment