kolačići

Saturday, April 12, 2014

Aromatični medenjaci


Medenjaci uvek imaju svoju priču. Nastaju sa puno ljubavi prema onome kome ih pripremamo. Gotovo nikada se ne pripremaju bez povoda. Ranije su se najčešće sretali na vašarima i za vreme božićnih praznika, a u poslednje vreme su sve zastupljeniji na venčanjima kao idealni poklončići za goste. Samim tim, postaju sve veći simbol ljubavi posebno kada su u obliku srca.
Ranije me je miris medenjaka asocirao na zimu i novogodišnje praznike, a sad ih doživljavam drugačije.
Sadrže dosta zdravih začina koji im daju čaroban ukus po čemu oni i jesu specifični.
Začine možete birati sami, po ukusu, i tako napraviti svoju idealnu kombinaciju za "ljubav" :)
Pustite mašti na volju kada je u pitanju izbor začina i šaranje medenjaka.
U ovom receptu, inspiracija je ljubav!

Neophodni sastojci:
150 g crnog brašna
50 g fruktoze ili obićnog šećera
50 g margarina ili putera
1 kašičica cimeta
1/3 kašičice soda bikarbone
1 kašičica rendane narandžine kore
prstohvat muskatnog oraščića
prstohvat kurkume
prstohvat đumbira
prstohvat mlevenog anisa
1 kašika meda
1 kašičica ruma
50 ml čaja od matičnjaka
50 g margarina ili putera



Priprema:
Sjediniti brašno sa ostalim suvim sastojcima. Med, rum, puter i čaj sjedinite na ringli. Mešajte dok se med i maslac ne istope.
U brašnu napravite udubljenje, sipajte smesu koju ste prethodno istopili i umesite testo.
(Ukoliko vam je testo meko i lepi se, dodajte još malo brašna.)
Ostavite testo pola sata u frižideru, a potom ga razvijte pola cm debljine i vadite modlicama željene oblike. 
Pecite ih na 170 stepeni 13-15 minuta. 
Dekorišite ih po želji-fondanom, topljenom belom, crnom ili mlečnom čokoladom...



No comments:

Post a Comment