kolačići

Friday, March 21, 2014

Slane krofne





Slane krofne su posne, pa ukoliko nemate dovoljno ideja, a postite, preporučujem ovaj recept.

Uobičajeno je da se krofne pripremaju kao poslastica.
Ali odlučila sam da ih pipremim na malo drugačiji način.

SASTOJCI:
400 g običnog brašna
200 g ovsenog brašna (ili nekog drugog integralnog)
1 dl domaćeg soka od paradajza
2 dl vode
1 kašičica morske soli
1 kašičica kima
1 kašičica suvog peršunovog lista
1 kašičica origana
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica aleve paprike
3 kašike palente

za kvasac:
1/3 kockice kvasca
1 kašičica šećera
2 kašike vode
1 kašičica brašna

za posipanje:
1 kašičica origano
1 kašicica peršunovog lista
1 kašićica aleve paprike

za prženje:
ulje po potrebi

PRIPREMA:
Umutiti kvasac sa šećerom, vodom i  brašnom, pa  ostaviti na toplom mestu da naraste.
Sve ostale sastojke, osim vode i soka od paradajza, izmešati, pa u to dodati kvasac i umesiti testo sa sokom i  vodom.
Mesiti testo dok ne postane glatko i ne prestane da se lepi.
Oblikovati kuglice željene veličine, a ruke posipati brašnom ili mazati uljem kako vam se testo ne bi lepilo.
Ostaviti da odstoje 20-tak minuta.
Nakon toga ih malo razvući/pritisnuti od gore da bi se dobio oblik krofne. 
Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
Ređati ih na salvete kako bi se ocedio višak masnoće.
Origano, alevu papriku i peršunov list, izmešati, pa posuti krofne.

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i ... kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme,koliko nas je na temu ovas/zob.

No comments:

Post a Comment