kolačići

Tuesday, March 18, 2014

Sladak kupus...



... bez mesa ili varivo od kupusa


Kao  većina mojih recepata, i ovaj je bez mesa. S tim što se ovaj može svrstati u grupu vegansko-vegetarijanskih recepata jer ne sadrži nijednu namirnicu životinjskog porekla.
Sladak - slatki kupus bez mesa možete pripremati na razne načine.
Savetujem da probate i ovaj jer se nećete pokajati, naravno, pod uslovom da ste ljubitelj slatkog kupusa.
Sa začinima, kao i uvek, možete eksperimentisati, ali savetujem da se za početak pridržavate navedenih.

Neophodni sastojci:
50 g crnog luka
3 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
200 g šargarepe
200 g krompira
2 crvene paprike, manje
2 srednja paradajza (ili 1 dl soka od paradajza)
1 kg kupusa
3 kašike ovsenih pahuljica
1 kašičica soli
1 kašičica peršunovog lista

Priprema:
Crni luk sitno iseckati i sipatu u šerpu. Dodati ulje i pržiti dok ne porumeni na srednjoj temperaturi, na starim šporetima bi to bila dvojka.
Skloniti sa ringle, dodati alevu papriku i izmešati.
Vratiti na ringlu i sipati 2,5 dl vode, a potom dodati iseckanu šargarepu i krompir.
Crvenu papriku oprati i prepeći na ringli sa svih strana, ali samo malo dok ne dobije braon tačkice.
Postupak je isti kao kada se peče paprika za salatu, s tim što je u ovom slučaju ne treba peći toliko dugo.
Staviti papriku u šerpu, a nakon toga i iseckan kupus.
Kupus možete seći na manje ili veće komade, po izboru.
Kuvati 20-tak minuta na srednjoj temperaturi.
Nakon tog perioda dodati još 2,5 dl vode, ovsene pahuljice, iseckan paradajz, so i peršunov list.
Kuvati oko 5 minuta.

Napomena:
Prilipom pripreme nemojte eliminisati ovsene pahuljice i crvenu papriku jer ta dva sastojka kupusu daju poseban ukus.

No comments:

Post a Comment