kolačići

Thursday, March 20, 2014

PROLEĆNI ROLAT










ZA PRVI DAN PROLEĆA

Danas je prvi dan proleća, medjunarodni dan sreće, svetski dan bez mesa..
Puno razloga za slavlje, zar ne?!
Osmeh na lice i ugodite sebi najbolje što možete.
Ono što posebno može da nas obraduje jeste lep, ukusan i brz kolač poput prolećnog rolata.

Neophodni sastojci:
testo:
3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike brašna 
1/2 kašičice cimeta
fil:
1/2 tegle džema od šljiva
glazura:
50 g čokolade
3 kašike mleka

Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca.
Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer. Mutiti dok se se šećer ne otopi, a smesa ne postane sjajna i glatka.
Nakon toga uz neprekidno mućenje dodavati jedno po jedno žumance.
Dodati prosejano brašno i cimet. Smesu izmešati varjačom, ne mikserom.
Pleh dimenzija 25*35 cm obložiti papirom za pečenje i izliti testo. Lepo izravnati.
Peći 10-12 minuta na 170 stepeni.
Testo je gotovo kada se odvoji od ivica i kada dobije svetlo braon boju. Vodite racuna da vam se testo ne prepeče jer u tom slučaju nećete moći lepo da uvijete rolat.
Testo izvaditi iz pleha, prohladiti oko minut, pa zajedno sa papirom uviti rolat, a potom uviti dobro u krpu.
Nakon 5 minuta odviti rolat.
Premazati džemom i ponovo uviti u rolat, ali ovog puta prilikom uvijanja skidati papir na kom se testo peklo.
Rolat preliti glazurom od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete na laganoj temperaturi istopiti čokoladu i mleko.
Kada smesa provri i postane glatka i ujednačena, glazura je gotova, pa možete preliti rolat.
Ostavite rolat da malo odstoji, da se džem lepo upije, a glazura stegne, ako je to moguce ;)

No comments:

Post a Comment