kolačići

Monday, March 17, 2014

Prilog ili glavno jelo?!


















ILI I JEDNO I DRUGO ;)?!


U danima posta se sigurno često pitate šta biste mogli da spremite za ručak.
Pa, evo predloga.
Ova dva priloga, u kombinaciji mogu, biti glavno jelo, a kada ne postite, možete ih koristiti kao prilog uz glavno jelo, meso, ribu...
2 u 1 složićete se sa mnom ;)
U ovoj kombinaciji dinstan kupus je glavno jelo, a pirinač sa kikirikijem ima ulogu priloga.

Neophodni sastojci za dinstani kupus:

1 manja glavica crnog luka
200 g crvene paprike
300 g kupusa
1 kašika domaćeg ajvara, po mogućnosti od pečene paprike
1 čen belog luka
1/2 kašičice tucane, ljute, paprike
1/2 kašičice soli
2 kašike ulja


Postupak pripreme:

Sitno iseckan luk pržiti na ulju dok ne porumeni na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje.
Nakon toga dodati papriku iseckanu na sitnije kockice, a takođe i čen belog luka, ali ceo.
Pržiti oko pet minuta. Dodati ajvar i tucanu papriku. Pržiti 30-tak sekundi.
Nakon toga dodati izrendan kupus.
Dinstati desetak minuta na laganoj temperaturi, dok kupus ne postane staklast. Nemojte ga prekuvati. Posoliti po ukusu. Čen belog luka na kraju izvaditi.

Neophodni sastojci za pirinač sa kikirikijem:

100 g pirinča po izboru
3 kašike mlevenog kikirija, pečenog
1 kašičica domaće mešavine začina
po malo:
karija
bibera
majorana
po ukusu peršunov list
2 kašike susamovog ulja
1 kašika tamari sosa

Postupak pripreme:


Pirinač dobro oprati i obariti na uobičajem način - preliti sa 3 dl vode i kuvati desetak minuta na laganoj temperaturi. Vodite računa da se na raskuva. Na kraju dodati mešavinu začina.
Dužina kuvanja pirinča svakako zavisi i od toga za koju ste se vrstu pirinča odlučili.
Integralni pirinač je potrebno kuvati malo duže od običnog. Najbolje je pratiti uputstvo za kuvanje sa ambalaže.
Ulje dobro zagrejati, pa dodati kikiriki i sve preostale začine osim tamari sosa - kari, biber, majoran i peršunov list. Pržiti kratko, desetak sekundi. U ovu smesu dodati obaren pirinač i izmešati.
Pirinač preliti tamari sosom prilikom služenja.
Naravno, jedan od mojih neižbežnih "detalja" prilikom služenja svakog slanog obroka je salata.
Salatu u ovom slučaju možete odabrati sami.


Prijatno!

No comments:

Post a Comment