kolačići

Monday, March 31, 2014

POSNA TORTA SA JABUKAMA

Ovu radnu nedelju započinjemo jednim slatkišem.
Mislim da sam vam rekla i više nego što je potrebno.
Samo da napomenem da je torta vrlo lagana i dijetalna pored toga što je posna.
Pa da krenemo odmah sa pripremom :).


Neophodni sastojci:
500 g očišćenih jabuka
1 kašičica cimeta
1 kesica vanilin šećera
80 g šećera
40 g pudinga od vanile
250 g posnog pti ber keksa-24 komada
2 dl posne slatke pavlake


Priprema:
Jabuke iseckati na kockice, staviti u šerpu i sipati 6 dl vode. Kada provre, sipati cimet, vanilin šećer i običan šećer. Kuvati oko pet minuta, tačnije dok jabuke ne omekšaju, pazite da se jabuke ne prekuvaju.
Ocediti sok od jabuka i od te količine odvojiti 1,5 dl soka koji će služiti za umakanje keksa.
Jabuke izgnječiti. Nije potrebno praviti pire od jabuka već je dovoljno izgnječiti ih viljuškom.
Ostatak soka od jabuka vratiti na ringlu i ukuvati puding. Puding prethodni razmutiti sa pet kašika vode.
Puding kuvati oko pet minuta.
U izgnječene jabuke staviti tri kašike skuvanog pudinga i izmešati.
Mlak puding, bez jabuka, podeliti na tri dela jer ćete toliko redova fila imati u torti.
Poređati 6 kom. pti bera, poprskati ga sokom od jabuka i sipati trećinu pudinga.
Preko staviti red keksa, ali ovog puta je potrebno keks umočiti u sok, pa preko keksa ponovo puding.
Postupak ponavljati dok se ne utroše puding i keks.
Na poslednji red keksa sipati fil od jabuka.
Ostaviti da se torta dobro ohladi, pa premazati umućenom slatkom pavakom.
Poželjno je da  tortu filujete u nekoj plastičnoj kutiji, koja odgovara dimenzijama keksa, ili u modli za tortu kako puding ne bi cureo sa strane dok se ne stegne.
Prilikom služenja, tortu posuti cimetom.
Vaš slatkiš je gotov!

No comments:

Post a Comment