kolačići

Thursday, March 13, 2014

Posna sarma





S obzirom da sam sa pisanjem na ovom blogu počela u vreme posta, odlučila sam da počnem sa posnim receptima.
Na meniju je posna sarma.
Sarma ne mora biti mrsna da bi bila ukusna.
Verujem da ćete se složiti sa mnom kada je budete napravili po ovom receptu.
Pripremala sam je na više načina, ali se ovaj do sada pokazao kao najukusniji.
Pa, da krenemo...



Posna sarma, sastojci:
15 kašičica pirinča
15 kašičica sojinih ljuspica
3 pune kašike mlevenih oraha
1 mala glavica crnog luka
komad praziluka
2 čena belog luka
1 mala šargarepa
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica kurkume
po ukusu: so, biber, korijander, lovorov list
3-4 kašike ulja
2 kašike tamari ili soja sosa
15 listova kiselog kupusa


Posna sarma, priprema:
Sojine ljuspice preliti vodom i ostaviti da odstoje.
Pirinač oprati i sipati malo vode.
Praziluk i crni luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju.
Kada je luk skoro gotov, dodati rendanu šargarepu, a potom alevu papriku i kurkumu.
Propržiti vrlo kratko, paziti da paprika ne zagori.
Dodati beli luk, prinač, oceđene sojine ljuspice, začine i ostaviti na nižoj temperaturi da se krčka dok se ne upije voda iz pirinča.
Na list kupusa staviti dve kašičice fila i uviti sarmu.
Kuvati okvirno sat i po, tačnije dok se kupus ne omekša.
Ukoliko kuvate u ekspres loncu, dovoljno je 30-tak minuta od momenta vrenja.

Ukoliko ne koristite sojine ljuspice, možete ih zameniti mlevenim orasima.
Umesto jedne kašičice sojinih ljuspica, stavite 1 kašiku mlevenih oraha.

Tamari nije obavezan, ako ga nemate, izostavite ga.
Količine začina prilagodite ukusu.
Volim da dodam i mleveni kim, ali naravno, nije obavezno.


Danas (14.12.2016.) sam ažuriraa ovaj recept i dodala nove fotografije.
Ovo je prvi recept koji sam objavila na blogu, pre skoro 3 godine.
Tada nisam znala da mogu da napravim bolje fotografije - sada znam.
Nisam znala da se na internetu "jede očima".
Takođe, nisam znala kako da napišem recept, a da bude razumljiv svima.
Blog nisam počela da pišem zato što sam nečiji projekat već zato što sam recepte želela da sačuvam od zaborava i da ih podelim sa drugima.
Zahvalna sam mojoj snajki koja mi je objasnila da je blog prava stvar.
Nisam znala mnogo toga, ali sada znam...


No comments:

Post a Comment