kolačići

Friday, March 14, 2014

Posna salata sa leblebijama


Ova salata se brzo sprema ako imate pripremljene leblebije, a ukusna je i hranljiva.
Kako je  moja online prijateljica http://dzolistic.blogspot.com/ rekla: ide u kolekciju posnih recepta. Toga nikad nema dosta.

Neophodni sastojci:
200 g kisele paprike
200 g kiselih krastavaca
200 g kuvanih leblebija-nauta (100 gr sirovog nauta, 1/2 kašičice kurkume i isto toliko aleve paprike i morske soli.
1 kašika tamnog susamovog ulja

  • Način pripreme:
  • Kao prvo, neophodno je skuvati leblebije-naut.
  • Nije u pitanju ništa komplikovano.
  • Za ovu salatu pripreman ih na malo drugačiji način, pa su zbog žute i imaju specifičan ukus.
  • Leblebije za ovu salatu treba pripremiti ovako:
  •  100 gr sirovih leblebija operite i ostavite preko noći da nabubre. Preliti duplo većom količinom vode u odnosu na količinu lelebiju. 
  • Ujutru prosuti vodu, isprati ih i kuvati oko sat vremena, dok ne omekšaju, ali voditi racuna da se ne raspadnu. 
  • Prilikom kuvanja dodati pola kašičice kurkume i pola kašičice aleve paprike. Kada su skoro gotove, dodati pola kašičice morske soli i ostaviti da odstoje u toj vodi oko pet minuta. 
  • Nakon toga ih ocediti i koristiti za salatu.
  • Papriku i krastavce iseckati na sitnije kockice. Izmešati sa leblebijama i preliti uljem. Po ukusu možete dodati so i svež peršunov list. 
  • Ja  sada nisam stavila peršunov list jer ga nisam imala pri ruci, imala sam samo suv, a on salati može prilično promeniti  ukus.

No comments:

Post a Comment