kolačići

Friday, March 14, 2014

Musaka od povrća


Musaka od povrća može biti i posna i mrsna.
U posnoj varijanti treba koristiti sojino mleko i biljni sir.
Mere su okvirne, mala odstupanja ne predstavljaju problem.


Musaka od povrća, sastojci:

100 g pirinča
300 g tikvica
300 g karfiola
2 kašike brašna
4 dl mleka
3 jajeta (ukoliko postite, nemojte stavljati jaja)
2 kašike ulja
začini po ukusu:
so
biber
kari
beli luk
persunov list
majoran. 


Za posipanje:
100 g posnog ili mrsnog kačkavalja
50 g pečenog susama

Priprema:
Pirinač oprati i prokuvati sa šoljicom vode. 
Kuvati ga nekolko minuta, dok ne upije vodu u potpunosti.
Sipati ga u pleh. 
Brašno propržiti na ulju, zajedno sa svim začinima osim belog luka, soli i pešunovog lista. 
Pržiti nekoliko minuta vodeći računa da ne zagori.  
Sipati mleko i kuvati dok ne provri. 
Dodati so, sitno iseckan beli luk i peršunov list. 
Kada se sos malo prohladi, dodati jaja i umutiti. 
(Ukoliko pripremate posnu varijantu, umesto jaja, dodajte jos oko 1,5 dl sojinog mleka.)

Karfiol kuvati u vreloj vodi oko pet minuta.
Preko pirinča staviti iseckan karfiol i tikvice, pa preliti sosom koji ste prethodno napravili. 
Posuti rendanim kačkavaljem i susamom. 
Peći oko 45 minuta na 200 stepeni.

Po želji možete dodati još neko povrće.
Količine začina prilagodite ukusu.
Slobodno eksperimentišite u kombinaciji istih.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment