kolačići

Friday, March 14, 2014

Musaka od povrća


Ova musaka može biti i posna i mrsna-naravno, u posnoj varijanti treba koristiti sojino mleko i biljni sir.
U svakom slučaju, pripremam je bez mesa ;).

Moram priznati da je ukusnija u mojoj mrsnoj varijanti, ali s obzirom da je mnogima problem da spreme raznoliku posnu hranu, obaveštavam vas da je ukusna i kao posna.


Neophodni sastojci:

100 g pirinča
300 g tikvica
300 g karfiola
2 kašike brašna
4 dl mleka
3 jajeta-ukoliko postite, nemojte stavljati jaja
2 kašike ulja
sledeći začini po ukusu:
so
biber
kari
beli luk
persunov list
majoran.
Za posipanje je potrebno:
100 g posnog ili mrsnog kačkavalja
50 g pečenog susama

Priprema:
Pirinač oprati i prokuvati sa šoljicom vode. Kuvati ga nekolko minuta, dok ne upije vodu u potpunosti.
Sipati ga u pleh. 
Brašno propržiti na ulju, zajedno sa svim začinima osim belog luka, soli i pešunovog lista. Pržiti nekoliko minuta vodeći računa da ne zagori. Nakon toga sipati mleko i kuvati dok ne provri. Dodati so, sitno iseckan beli luk i peršunov list. Kada se sos malo prohladi, umutiti jaja. 
Ukoliko pripremate posnu varijantu, umesto jaja, dodajte jos oko 1,5 dl sojinog mleka.
Karfiol kuvati u vreloj vodi oko pet minuta.
Preko pirinča staviti iseckan karfiol i tikvice, pa preliti sosom koji ste prethodno napravili. 
Posuti rendanim kačkavaljem i susamom. 
Peći oko 45 minuta na 200 stepeni.

Po želji možete dodati još neko povrće.
Količine začina morate sami odrediti i prilagoditi ih vašem ukusu. 
Slobodno eksperimentišite u kombinaciji istih.
Bitno je da znate da je posna hrana ukusnija ako koristite razne začine.
A začini svakako nisu samo biber i so :)

No comments:

Post a Comment