kolačići

Saturday, March 22, 2014

KREM ČORBA OD NAUTA/LEBLEBIJA

















ILI TKZV. "MOJA HUMUS ČORBA"

Leblebije ili naut  su jako zdrave-pune su belančevina, a takodje  u sebi sadrže i druge hranljive sastojke, pa se zbog toga njihova upotreba posebno preporučuje u vreme posta.
A takođe bi bilo poželjno da je u svoju ishranu uvrste vegetarijanci i vegani.
Na mom blogu ćete  često nailaziti na recepte sa lelebijama jer ih ja obožavam.


Neophodni sastojci:
150 g sirovih leblebija
50 g crnog luka
50 g šargarepe
1 čen belog luka
1 kašičica morske soli
1 kašičica kima
1 kašičica aleve paprike
1/4 kašičice kurkume
1 kašika maslinovog ulja
1 limun
peršunov list

Priprema:
Leblebije skuvati na uobičajen način-pominjala sam kako ih treba skuvati u mojim prethodnim receptima: humus i posna salata sa leblebijama.
Ali, da ponovim:
Leblebije oprati, preliti ih duplo većom količinom vode i ostaviti da prenoće. Nakon toga prosuti vodu, isprati ih i ponovo naliti vodom, duplo većom količinom. Kuvati ih dok ne omekšaju. Ja ih kuvam u ekspres loncu 20 minuta od trenutka kada provre.
Kada su kuvane, ocediti vodu i sačuvati je.
Od kuvanih leblebija odvojiti 3 kašike koje ćete kasnije dodati u čorbu.
Skuvati šargarepu, crni i beli luk u malo vode. Povrće prethodno iseckati na sitnije komade kako bi se brže skuvalo.
U blenderu samleti leblebije, šargarepu, crni i beli luk. Prilikom blendiranja dodavati vodu u kojoj su se kuvale leblebije i povrće.
Na ovu količinu povrća potrebno je sipati oko 1,5 l vode.
Obzirom da nije ostalo dovoljno vode u kojoj su se kuvale leblebije i povrće, potrebno je dodati još vode.
Gustinu čorbe svakakao možete odrediti po ukusu, možete dodati više ili manje vode.
Čorbu staviti da provri, pa dodati cele leblebije, so, kim alevu papriku, kurkumu i ulje.
Prilikom služenja, dodati kriške limuna i posuti peršunovim listom.


I, vaša hranljiva čorbica je spremna!


No comments:

Post a Comment