kolačići

Tuesday, March 25, 2014

INTEGRALNI KREKERI



ILI MALO ZDRAVIJE GRICKALICE!

Ako već ne možete da izbacite grickalice iz svoje ishrane, savet vam je da ih  napravite sami jer će one biti u tom slučaju svakako zdravije, kako za vas tako i za vaše ukućane.
Ne sadrže konzervanse i ostale štetne sastojke. A imate i mogućnost da birate ukuse.
Isprobavala sam raznorazne kombinacije, eksperimentisala i došla do ukusa koji mi se najviše dopada.
Pa da počnemo sa eksperimentisanjem.


Neophodni sastojci:

120 g margarina ili putera
7 punih kašika integralnog ovsenog ili nekog drugog brašna, to je 140 g
7 punih kašika običnog brašna, to 140 g

2 kašike mlevenih oraha, 30 g
10-tak crnih maslina
1 kašika nemlevenog maka
1 kašika susama
1 kašika lanenog semena
4 kašike ajvara
malo sode bikarbone, prstohvat
1/3 kašičice morske soli
1/5 kašičice bibera
1/3 kašičice belog luka u prahu
1/3 kašičice origano

za posipanje:
semenke po izboru


Priprema:

Umesiti testo na sledeći način:
prvo omekšati margarin, zagrejati ga malo. Margarin treba da bude mek, ali ne sme biti u tečnom stanju.
Masline sitno iseckati i sipati u margarin, pa dodati  sve ostale sastojke.
Rukama umesiti testo. Mesiti dok se svi sastojci ne sjedine, a testo ne postane glatko. 
Ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru.
Nakon toga razviti testo debljine oko 0,5 cm na podlozi koju ste prethodno posuli semenkama.
Seći željene oblike i peći desetak minuta na 200 stepeni.
A ukoliko želite da vaši krekeri budu krckaviji, pecite ih koji munt duže.

Recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i ... kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme,koliko nas je na temu ovas/zob.

2 comments:

  1. ovo ti je vrlo zanimljiva kombinacija namirnica, stvaarno svega tu ima. Baš su lijepi i baš mi se sviđaju :)

    ReplyDelete