kolačići

Saturday, March 15, 2014

Humus




HUMUS - ORIJENTALNI NAMAZ OD LEBLEBIJA
(na moj način)


Prvo da razjasnim o čemu se ovde radi. 
Ovo se odnosi na osobe nisu nikada čule za ovaj namaz niti su ga probale.
Više puta sam videla začuđen izraz lica kada sam pominjala humus, a onda su usledila pitanja poput ovog: a šta je to?! da li se to koristi za cveće, je l to neka vrsta đubriva...?!
Ne, nije u pitanju đubrivo za cveće niti bilo šta slično :)!
U pitanju je hrana kao i svaka druga samo što do skoro nije bila poznata na našem području.
U poslednje vreme ima dosta orijentalnih restorana koji u svojim jelovnicima nude humus, a takođe se može naći i u većini bolje snabdevenim prodavnicama.
Ali, ipak mislim da je najbolji kada se pripremi u kućnim uslovima jer se može eksperimentisati sa korišćenjem začina i gustinom humusa.

Neophodni sastojci:

    250 g sirovih leblebija
    2 čena belog luka
    1 kašičica morske soli
    1/4 kašičice mlevenog bibera
    1 kašičica aleve paprike
    1/2 kašičice kima, možete koristiti i mleven kim
    2-3 kašike pečenog, mlevenog, susama
    2 kašike bilo kog hladno ceđenog ulja, a možete koristiti i tamno susamovo ulje
    sok od limuna (po izboru)
    peršunov list za dekoraciju (nije obavezan) 

    napomena: prilikom pripreme humusa, umesto morske soli i mlevenog susama, možete koristiti gomašio. To je tkzv. susamova so (jedan od omiljenih i najčešće korišćenih začina u makrobiotičkoj kuhinji). 

    Način pripreme:
    Leblebije opratiti i potopiti da nabubre preko noći. Preliti ih sa minimum pola litre vode.
    Ujutru prosuti vodu, isprati ih, sipati so i preliti ponovo sa pola litre vode.
    Kuvati ih 20 minuta u ekspres loncu ili oko sat vremena u običnoj šerpi, dok ne omekšaju. Ne sme biti previše vode tokom kuvanja.
    Kada su kuvane, ocediti višak vode.
    Vodu u kojoj su se kuvale leblebije ostaviti za pripremu humusa.
    Leblebije zajedno sa svim ostalim sastojcima (osim limuna) staviti u blender i miksati dok se ne dobije ujednačena masa. Dodavati postepeno vodu u kojoj su se kuvale leblebije dok ne dobijete željenu gustinu.
    Uz napomenu da će humus biti malo čvršći kada odstoji.
    Ako vam gustina ne odgovara kada humus odstoji, dodajte još malo vode u kojoj su se kuvale leblebije.
    Limun možete dodati ako volite kiseo ukus.
    Ja ga ne stavljam jer mi je humus ukusniji bez limuna, ali to je ipak stvar ukusa, pa odlučite sami.
    A nakon toga, uživajte u divnom ukusu ;).

1 comment:

  1. Drga Kristina
    Dobro dosla na blog.nedostaje ti onaj gadget za ljude koji hoce da se uclane I prate te na blogu.
    Ovde imas kako pa preevdi ako ne znas engleski ili se javi ako0 zapne:)
    http://www.techsperia.com/2013/07/how-to-add-gadgetwidget-to-your-blogger.html

    ReplyDelete